Laksevote i Vidaa _ Vidaa

Laksekvote i Vidå i 2025

Laksekvoten i Vidå vandsystem er i 2025 på 65 laks.

Information om laksekvoten og regler for fiskeri i Vidå vandsystem

  • Laksekvote: Der må maksimalt hjemtages 60 stk. laks delt i 2 grupper: 30 stk. på 73 cm eller derunder og 30 stk. over 73 cm i de i bekendtgørelsens § 2, stk. 2, nr. 1 nævnte områder (primært laksevand A).
  • Endvidere må der maksimalt hjemtages 5 stk. laks i de i bekendtgørelsens § 2, stk. 2, nr. 2, nævnte områder i Vidå vandsystem (øvrig laksevand B). Der er ikke regler for størrelse på de laks, der bliver tildelt i Laksevand B-område, andet end, at de skal overholde mindstemålet.

Vær opmærksom på, at man lokalt kan have regler for hvornår og hvor mange laks, der kan landes på de enkelte strækninger.

Biologisk vurdering af forhold, der påvirker laksekvoten i Vidå vandsystem i 2025

Fangsterne i 2024 udviste en fremgang på 68 % i forhold til 2023 og et fald på 27 % i forhold til 2022. Andelen af grilse i 2024 var middel.

I efteråret 2020 blev opgangen af laks undersøgt i Vidå og den totale opgang af laks estimeret til 574 (293-855) laks. Der var flest laks i Sønderå og færre i Grønå og Arnå.

Bestanden er fra og med 2018 understøttet af udsætninger af ½-års laks finansieret af Fiskeplejen. I 2021 blev alle udsætninger af opdrættede laks imidlertid suspenderet i hele Vidå-systemet i henhold til Fødevarestyrelsens IHN-restriktioner. De ½-års laks, som ikke blev udsat i 2021, blev konverteret til udsætning af 1-års laks i 2022.

I Vidå-systemet er der fortsat en opstemning ved St. Jyndevad, som hindrer, at fisk har fri adgang til mere end 100 km vandløb. Fri passage ved denne opstemning vil være den største enkeltstående forbedring i hele vandsystemet, der kan udføres med henblik på at skabe fremgang for en række fiskearter, herunder habitatarterne snæbel, lampretter og laks samt stalling, ørred og andre fiskearter. Der bliver i 2025 genskabt fripassage ved St. Jyndevad og derved får fisk igen fri adgang til en stor og vigtig del af Vidå-systemet. Projektet gennemføres som en indsats i vandområdeplan 2021-2027 i overensstemmelse med EU’s Vandrammedirektiv.

Med henblik på at sikre tilstedeværelse af et tilstrækkeligt antal gydelaks på de betydelige gyde- og opvækstområder opstrøms St. Jyndevad, må der udvises yderligere forsigtighed i kvotetildelingen for derved at sikre, at bestanden vokser.

I Vidå-vandsystem har Aabenraa Kommune i 2022 etableret en række brede og lavvandede gydestryg i Grønå, hvor åen er udvidet og er blevet 2-3 gange bredere. Strygene er etableret i forbindelse med fjernelse af 3 spærringer, som var omfattet af krav om indsats i statens vandområdeplaner. Sammen med et tidligere gydestryg etableret i Slogså og et i Surbæk, findes der nu i alt 5 brede gydestryg i Vidå-systemet.

Kvoten for 2025 er på samme niveau som i 2024, i alt 65 laks. Opgangen er relativt lille, og det er vigtigt at sikre, at der er tilstrækkeligt med gydelaks til at udnytte de tilgængelige gydeområder.

Mange parametre påvirker laksebestandene og laksekvoterne - Læs mere om den biologiske vurdering af laksebestande og laksekvoter for 2025

Læs om undersøgelser af laksebestandene, regler og kvoter for de øvrige lakseåer: 

Information om laksebestande i Danmark

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om laks og fiskepleje

Ovenstående orienterer om de generelle bestemmelser, herunder at antallet af fangede laks fra de enkelte dele af vandsystemet skal indrapporteres løbende gennem sæsonen, så antallet af hjemtagne laks ikke overskrider det tilladte antal.

Alle sportsfiskere skal derfor til stadighed holde sig orienteret via https://www.vidaa.dk inden en evt. fisketur, idet stop for laksefiskeri kan træde i kraft med øjeblikkelig virkning.


Tilmeld nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om laks og fiskepleje












https://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/laks/laksekvote/laksekvote_vidaa
1 MAJ 2025