Laksekvoter i Sneum Å - Sneum Å ved Endrup

Laksekvote i Sneum Å i 2025

Laksekvoten i Sneum Å vandsystem er i 2025 på 160 laks.


Information om laksekvoten og regler for fiskeri i Sneum Å vandsystem

  • Laksekvote: Der må maksimalt hjemtages 155 stk. laks delt i 2 grupper: 80 stk. på 73 cm eller derunder og 75 stk. over 73 cm i de i bekendtgørelsens § 2, stk. 2, nr. 1 nævnte områder (primært laksevand A).
  • Endvidere må der maksimalt hjemtages 5 stk. laks i de i bekendtgørelsens § 2, stk. 2, nr. 2, nævnte områder i Sneum Å vandsystem (øvrig laksevand B). Der er ikke regler for størrelse på de laks, der bliver tildelt i Laksevand B-område, andet end, at de skal overholde mindstemålet.

  • Link til oversigt over primær laksevand og øvrig laksevand i Sneum Å vandsystem.

  • Der må højst hjemtages én laks pr. mand inden for kvoten i Sneum Å vandsystem. 

 

Vær opmærksom på, at man lokalt kan have regler for hvornår og hvor mange laks, der kan landes på de enkelte strækninger.

Biologisk vurdering af forhold, der påvirker laksekvoten i Sneum Å vandsystem i 2025

Fangsterne i 2024 var lidt højere end 2023.

Lystfiskerfangsterne i 2024 udviste en stigning på 11 % i forhold til 2023 og 18 % i forhold til 2022. Fangsterne i 2024 var dermed de højeste siden 2021. Andelen af grilse i 2024 var høj.

Der er en række vandløbsrestaureringsprojekter på vej, som skal genskabe passage til egnede gyde- og opvækstområder. Derfor er det forventet, at gyde- og opvækstområderne for den naturlige produktion af laks bliver større i de kommende år.

DTU Aqua undersøgte i efteråret 2020 laksebestanden i Sneum Å-systemet. Undersøgelsen viste, at bestanden var vokset i forhold til undersøgelsen i 2015. I 2015 var opgangen af laks beregnet til ca. 1.200 laks og i 2020 til ca.1.600 laks.

Undersøgelser i 2023 i hele Sneum Å-systemet viser, at andelen af lokaliteter med naturlig produceret ½-års laks er øget siden sidste undersøgelse i 2013. Der blev i 2013 fundet ½-års

laks på 10 ud af 88 elfiskede stationer (11%). Ved undersøgelsen i 2023 blev der registreret ½-års laks på 24 ud af 97 elfiskede stationer (25%). Undersøgelserne er udført af DTU Aqua i forbindelse med revision af ”Plan for fiskepleje i Sneum Å”.

I 2021 blev alle udsætninger af opdrættede laks suspenderet i hele Sneum Å-systemet i henhold til Fødevarestyrelsens IHN-restriktioner. De ½-års laks, som ikke blev udsat i 2021, blev konverteret til udsætning af 1-års laks i 2022.

Der har tidligere været opstemninger, som hindrede, at vandrefisk havde fri passage mellem Vadehavet og deres gyde- og opvækstområde i Sneum Å-systemet, bl.a. ved Endrup Mølle Dambrug i Sneum Å og Bramming Fiskeri i Holsted Å. Med gennemførslen af adskillige naturgenopretningsprojekter og efterfølgende vandplansprojekter er der i dag igen fri passage til 102 km vandløb, som er potentielt laksevand.

Imidlertid er passageforholdene, især i Holsted Å, fortsat dårlige. De væsentlige opstemninger, som hindrer fri adgang til egnede gydeområder, er opstemninger ved Hulkær Dambrug og Præstkjær Fiskeri. Ved undersøgelsen i 2023 blev der ikke registret målopfyldelse for ørred/laks på de 16 elfiskede stationer, der ligger opstrøms Præstkær Fiskeri og Hulkær Dambrug i Holsted Å og der er ikke fundet lakseyngel på de undersøgte stationer opstrøms de to dambrug. For Hulkær Dambrug og Præstkjær Fiskeri forventer man, at fri passage bliver genskabt senest i 2026.

Opstemningen ved Gørklint Mølle Dambrug blev i 2022 fjernet og fisk har nu fri adgang til de naturlige gyde- og opvækstområder, som ligger opstrøms frem til næste spærring ved Hulkær Dambrug. På strækningen mellem Gørklint og Hulkær blev der i gydesæsonen 2023/24 observeret stor gydeaktivitet af både laks og ørred.

Ved opstemningerne har vandløbet tidligere haft et fald, der gør strækningerne særligt egnede til at genskabe gydeområder for flere fiskearter, herunder laks.

Ud fra en samlet biologisk vurdering fastsættes kvoten for 2025 på et højere niveau end i 2024 til i alt 160 laks. Samlet vurderes det, at denne kvote ikke hindrer gunstig bevaringsstatus og en øget bestandsstørrelse.

Mange parametre påvirker laksebestandene og laksekvoterne - Læs mere om de biologiske vurdering af laksebestande og laksekvoter for 2025

Læs om undersøgelser af laksebestandene, regler og kvoter for de øvrige lakseåer: 

Information om laksebestande i Danmark

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om laks og fiskepleje

Ovenstående orienterer om de generelle bestemmelser, herunder at antallet af fangede laks fra de enkelte dele af vandsystemet skal indrapporteres løbende gennem sæsonen, så antallet af hjemtagne laks ikke overskrider det tilladte antal.

Alle sportsfiskere skal derfor til stadighed holde sig orienteret via sydvestjydsk.dk inden en evt. fisketur, idet stop for laksefiskeri kan træde i kraft med øjeblikkelig virkning.

Tilmeld nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om laks og fiskepleje

https://www.fiskepleje.dk/Fiskebiologi/laks/laksekvote/laksekvote_sneum_aa
22 MARTS 2025