Tunmærkning 2018

Opdateringer fra DTU Aquas forskere fra tunmærkning 2018

Vellykket projekt

2.- 6. september 2018

De sidste dage har været overvældende travle, så her er en kort omtale.

Vejret har godt, og vi har fisket hver dag den seneste uge undtagen en enkelt dag, hvor vi skulle forberede de følgende dages fiskeri.

2. september 2018: 13 fisk mærket.

3. september 2018: Intet fiskeri fordi mærkeholdet skulle forberede mærkningen de kommende dage.

4. september 2018: 11 fisk mærket.

5. september 2018: 17 fisk mærket.

6. september 2018: 2 fisk mærket.

Fredag var vejret for hårdt, og det samme gælder de næste dage, så vi stopper for denne omgang mærkning, forlader ”tun boblen” og går tilbage til andre gøremål. Projektet kan ikke betegnes som andet end en stor succes. Godt 400 frivillige har deltaget i projektet, og det var ikke blevet til noget uden dem, så der skal lyde en meget stor tak herfra til alle. I alt har vi i projektet mærket og genudsat 91 blåfinnet tun i Skagerrak, herunder 11 med PSAT-tags, 2 med akustiske tags og 2 med en kombination af PSAT og accelerometer-mærker.

Læs mere om de forskellige mærker, der er anvendt på tun.

Blåfinnet tun jager fisk i farvandet udenfor Skagen Havn

Blåfinnet tun springer i farvandet udfor Skagen Havn.

Tunens adfærd bliver bedst belyst ved at forskerne anvender flere typer mærker

1. september 2018:

Vejret var igen godt i dag, og ca. 40 både deltog i at mærke tun. Igen var der en del tun i det område vi sejlede ud til. Det lykkedes os at mærke og genudsætte 10 tun i løbet af en lang dag. Tunene havde en længde fra 241 til 265 cm. Vi havde ny en mærkebåd i dag, med nyt setup og det virkede rigtig godt. Vi arbejder hele tiden med alle detaljer for at gøre det så hurtigt som overhovedet muligt og med mindst muligt påvirkning af fisken. Springende tun var der også i dag, fantastisk at se disse kæmper gå helt ud af vandet.

Læs mere om de mærker, forskerne anvender for at få mere viden om tunens adfærd

Stor interesse i tunens bevaring

30. august 2018:

I dag gik vi igen ud for at mærke tun. Ca. 40 både fra Danmark, Sverige og Tyskland deltog. Fantastisk opbakning. Det er tydeligt, at gruppen af fiskere er bredt sammensat af folk med alle mulige baggrunde, forenet i stor interesse i tunens bevaring. Folk er meget hjælpsomme både fiskerne imellem, og også skagboerne.

I dag kørte vi bare en kort dag, som alligevel blev lang, fordi der er 1,5 times sejlads til og fra fiskeområdet. Syv tun blev mærket og genudsat, inden det var tid til at sejle ind sidst på eftermiddagen. Tunene havde en længde fra 216 til 260 cm. Igen i dag var der springende tun, men dog knap så mange som i går. Fredag er der intet fiskeri – vejret er for dårligt.

Blåfinnet tun

Blåfinnet tun– 12 mærket og genudsat onsdag

29. august 2018:

Onsdag var endnu en dag med et superstærkt hold både på vandet. På trods af en lang og hård dag tirsdag var alle friske på at hjælpe forskningsprojektet til endnu en succes. Allerede 20 minutter efter start var den første tun klar til mærkning. Der blev mærket og genudsat i alt 12 tun fra 233 til 265 cm (estimeret vægt fra 225 – 330 kg), mens 9 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket.

Mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, før tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet. Tunen bliver taget ombord på båden, fordi mærkningen bliver både nemmere og sikrere for både fisken og mandskabet.

Vejret var godt det meste af dagen, og der var masser af jagende tun i overfladen. Rigtig mange så disse kæmpefisk springe helt fri af vandet. Så ja, en god dag på ”kontoret”.

Blåfinnet tun

Verdensklasse – intet mindre

28. august 2018:

Det var et stærkt hold af danske, svenske og tyske både, der drog ud i dag, godt fyldt med optimisme efter lørdagens succes og fit for fight efter to dage i havn pga. vejret. Vejret var fornuftigt og blev bare bedre i løbet af dagen. Første bid var ligesom i lørdags efter få minutters fiskeri.

Mærkebåden havde sved på panden hele dagen, og resultatet blev 15 mærkede tun. 10 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket. Alle svømmede videre i bedste vigør. De mærkede fisk var fra 221 cm til 260 cm (med en estimeret vægt fra 191 til 315 kg). Det er svært at få armene ned. Vi glæder os allerede til i morgen.

Blåfinnet tun forekommer igen i dansk farvand

Blåfinnet tun med mærker give forskerne ny viden om tunens adfærd. Copyright.

Fire blåfinnet tun fanget i Skandinavisk farvand er nu udstyret med satellit mærker

25. august 2018:

Sikke en dag. Vi var godt tyve både, der stævnede ud lørdag i løbet af formiddagen. Vejret var nogenlunde. Ganske kort tid efter igangsætningen af fiskeriet, var der tun på og herefter gik det slag i slag. Dagens resultat blev en masse tunobservationer og otte tun kroget. Fire tun blev mærket, tre undslap og en overlevede desværre ikke fighten. Den sidste er afrapporteret til den internationale tunkommision, og falder under deres forskningskvote. De mærkede tun målte fra 240 til 265 cm. En fantastisk start – fortsættelse følger.

Blåfinnet tun fanget i dansk farvand - 2018. Copyright Kim Birnie-Gauvin

Blåfinnet tun fanget i dansk farvand - 2018. Copyright Kim Birnie-Gauvin.

https://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/tun/2018
18 JUNI 2024