Blåfinnet tun

Blåfinnet tun

Nyt mærkeprojekt på blåfinnet tun

Igen i 2019 vil DTU Aqua, i samarbejde med frivillige fiskere, mærke en af verdens mest eftertragtede fisk, blåfinnet tun, for at kortlægge tunens adfærd og vandring til og fra skandinaviske farvande. Her på siden er der løbende opdateringer om projektets forløb.

DTU Aqua har både i 2017 og 2018 ledet undersøgelser af den blåfinnede tun for at finde ud af, hvorfor fisken i de senere år er vendt tilbage til danske farvande om sommeren efter ca. 60 års fravær. I samarbejde med frivillige fiskere mærker DTU Aqua tun i Kattegat og Skagerrak i en to ugers periode i august-september. Mærkerne kan fortælle om fiskenes vandring.
Læs mere om mærkningsprojektet i 2019

Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan blive over 3 m lang og veje op til ca. 700 kg. Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet. Historisk var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri. 

Opdateringer fra DTU Aquas forskere om tunmærkning 2019

 

 6 tun mærket trods sløv start og bølger

 9. september 2019

Sejladsudsigten var desværre blevet noget dårligere i løbet af natten, og de næste par dage så endnu dårligere ud. Efter rådslagning med lokale med kendskab til området besluttede vi at gå ud og holde os lidt længere østpå, hvor bølgerne ville være knap så høje. Der var dog pænt store bølger på vej ud, specielt ud forbi Skagens Gren.

Heldigvis var det bedre ude på fiskepladserne. Efter en lidt sløv start fra morgenstunden gik det ellers slag i slag. Dagens resultat var 6 fisk mærket, hvilket må siges at være godkendt under de forhold.

Vejrudsigten tilsiger, at det ikke blive "tunmærkevejr" de næste mange dage, så nu trækker vi teltpælene op og forlader fantastiske Skagen. Vi holder dog et lille vindue åben resten af september i tilfælde af en gang magsvejr. Så tager vi muligvis en smuttur igen med et mål om at sætte de sidste elektroniske mærker på.fter alt for mange indedage var vejret endelig til at gå ud igen. Der var en del gammel sø på vej ud, men det aftog lidt i løbet af dagen,

Søndag blev der igen mærket tun

8. september 2019

Efter alt for mange indedage var vejret endelig til at gå ud igen. Der var en del gammel sø på vej ud, men det aftog lidt i løbet af dagen, dog ikke så meget som mærkeholdet havde håbet...

Vores første fiskested var der ikke meget held ved, så efter et par timer rykkede vi længere nordpå og fik også lidt held. Der var klart længere mellem tunene i dag end de andre dage. På trods af en stærk indsats fra over 40 både lykkedes det os "kun" at mærke tre på 228 cm, 244 cm og 257 cm. Men stadig en godkendt dag. I morgen håber vi det bliver vildt. 

 En kort dag søndag med to mærkede tun

1. september 2019

Der har ikke været tunmærkning i et par dage på grund af vejret. Skagerrak skal man ikke spøge med, og der skal ikke meget vind til, før det viser tænder.

Men i dag, søndag, var der et lille "åndehul" i vejret fra tidlig morgen og få timer frem. Vi snakkede med de lokale eksperter og endte med at gå ud med godt 10 både og vores nye mærkebåd. Den gamle måtte melde forfald med motorproblemer.

Vi så ganske mange springende tun, og det lykkedes os at mærke to tun med elektroniske mærker. Tunene målte hhv. 252 og 258 cm. Alt i alt en godkendt indsats på en dag, hvor vejret ikke var bedste.

 

Blåfinnet tun måles af forskerne fra DTU Aqua. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua.

Søndag lykkedes det at mærke to tun på hhv. 252 og 258 cm. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua.

 Sidste dag med godt vejr i denne omgang 

28. august 2019

Så er det fantastiske vejr ovre for denne gang. Der var en del usikkerhed om vejret, og prognoserne for bølger og vind ændrede sig hele tiden. Vi var derfor lidt usikre på om vi i det hele taget skulle ud. Der var kun et at gøre, overlade det til vores Kaptajn Hans Ole og de lokale kræfter at bestemme.

Det blev til, at vi gik ud vest for Skagen, dog ikke så langt ud, som vi oprindelig havde planlagt. Det var ikke nogen dårlig beslutning. Ved middagstid forlagde vi flåden til lidt tættere på land, og der var der minsandten også gevinst.

Samlet resultat for dagen var 6 tun mærket med elektroniske mærker. De var fra 225 cm til 243 cm. Slet ikke dårligt for en dag, hvor vi var lige ved ikke at gå ud.

Både sejler ud fra Skagen Havn efter blåfinnet tun.

Både sejler ud fra Skagen Havn efter blåfinnet tun.

 Fire mærkede tun på fjerdedagen

 

27. august 2019

Tiden flyver når man er i godt selskab. Godt vejr igen. Allerede 20 min inde i fiskeriet var der et par både med tun på. Men det blev dog knap så godt som de andre dage. Vi endte med fire mærkede tun i dag mellem 231 og 254 cm.

I morgen prøver et nyt sted længere vestpå, hvor der skulle være observeret mange tun i de sidste par dage. Kom endelig tilbage og læs om, hvordan det gik.  

Endnu en fin dag

   

26. august 2019

Endnu en dag med storslået vejr på Skagerrak. Vi udgik fra havnen kl. 7.00 med 60 både. Det var knap så meget gang i tunene i dag, i  hvert fald var der mindre aktivitet i overfladen. Men de var der. Der blev i alt mærket 8 tun fra 228 til 260 cm.

Alle bådene fisker indenfor en kort radius fra mærkebåden, og da alle har AIS monteret kan vi let følge slagets gang. Men vi har mange flere mærker, så i morgen går vi ud igen. I hører nærmere.

DTU's forskere mærker tun ved mærkningsprojektet i 2018. Foto: Nikolaj Kolding Pedersen  
De blåfinnede tun overføres til forskernes mærkningsbåd, hvor de måles og mærkes. Billedet her er fra sidste års mærkning. Foto: Nikolaj Kolding Pedersen.

17 tun mærket og genudsat søndag

   

25. august 2019

Sensommeren viste sig fra sin bedste side i dag. Fantastisk vejr og stort set ingen bølger derude.

Tunene var også samarbejdsvillige, faktisk så meget at to af tunene tog to agn på en gang. Desværre overlevede den ene ikke. Den er nu rapporteret til tunkommissionen og falder under kommissionens videnskabelige kvote.

Vi fik mærket 17 tun i alt, fra 231 cm til 262 cm. Andelen af fisk bragt til båden var også rigtig god, så alt i alt en travl dag på kontoret i Scandinavian Bluefin Marathon. Men når kontoret er på Skagerrak i godt vejr, er det nu heller ikke så galt. Mandag? - ja, da prøver vi da bare igen. 

Forskere fra DTU Aqua måler og mærker en blåfinnet tun i forbindelse med tunmærkningen i 2018. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua

Her ses DTU-forskerne i gang med at måle og mærke en blåfinnet tun i forbindelse med tunmærkningen i 2018. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua

Tre tun mærket på førstedagen

   

24. august 2019

Så kom vi i gang. Mange måneders forberedelse kulminerede i dag for både fiskere og forskere, da vi tog hul på Scandinavian Bluefin Marathon 2019.

Vinden og bølgerne skulle lægge sig i løbet af lørdagen, så vi tog chancen og gik ud sidst på formiddagen til en halv dags mærkning og finpudsning af grej og procedurer.

Vi var godt 70 både, der stod ud fra Skagen. Det var relativt vanskelige forhold, med en del sø (mærkeholdet kunne i hvert fald mærke det...). Alligevel lykkedes det os at mærke tre store flotte tun, med den største på ca. 260 cm. I morgen ser det ud til endnu en dag på havet. I hører nærmere.

 

 

ENGLISH: Follow updates in English from DTU Aquas researchers about the tuna tagging project 2019

Nyheder om tunmærkning 2019

Nyheder fra DTU Aqua om tun-mærkningsprojektet i 2019:

Se film om tunmærkningsprojektet 2018

 

 

Faktaboks om mærkning af blåfinnet tun

 

Med hensyn til mærkerne anvender vi forskellige typer, som er designet til at give viden om tunens  adfærd, vækst, fangststed, temperatur-, dybde- og lysforhold som tunen opholder sig under.

Floy tags fra ICCAT (tunkommissionen). Et floy tag er et lille plastic mærke som har et unikt nummer, en adresse og en besked om at finderen får en dusør for at levere det tilbage til ICCAT. På den måde får ICCAT information mærke og fangststed og hvor meget fisken har vokset.

Pop up satellit archival tags (PSAT) mærker. Det er et mærke som gemmer oplysninger om de temperatur-, dybde- og lysforhold som fisken opholder sig under. Mærket er programmeret til at frigøre sig fra fisken og stige op til overfladen, hvor den sender de gemte data op til nogle satellitter hvorfra vi kan hente dem. Ved hjælp af at sammenligne data fra fisken og fra andre kilder, kan vi med en vis nøjagtighed beskrive hvor fisken har været i den tid mærket har siddet på.

Akustiske mærker, som udsender et kodet lydsignal, der bliver opfanget i et globalt system af lyttestationer organiseret under organisationen Ocean Tracking Network (OTN). Det specielle ved de mærker er, at de virker i mindst 10 år. Da tunen kan blive op til 40 år, giver et sådan mærke rigtig gode muligheder for at undersøge om tunen gentager sine vandringsmønstre år efter år.

Accelerometer mærker. De er nyudviklet og bygget til at sidde på tunen i ganske kort tid og måle fiskenes svømmeadfærd meget nøjagtigt. Herved kan vi meget detaljeret beskrive hvad fisken laver ude i havet under selve svømningen og fødesøgning.

Samlet giver de forskellige mærker vigtig viden og forståelse omkring tunens adfærd og det er nødvendigt for at kunne undersøge hvad, hvor og hvorfor tunen opfører sig som den gør. Hele dette setup kræver en stor indsats og derfor kan man ligeså godt få mest muligt ud af det og anvende de bedste mærker og et tilstrækkelig antal tun. Projektet kræver en kæmpeindsats og der deltager flere hundrede frivillige hjælpere. .

Tunen bliver håndteret så skånsomt som muligt og der bliver selvfølgelig gjort meget ud af at gøre mærkningen så kort som overhovedet muligt. Hvis vi er i tvivl om fiskenes tilstand bliver den ikke mærket men genudsat med det samme.

Hvordan klarer tunen sig så?
Ja, det kan vi selvfølgelig ikke sige for hver og en tun. Men vi får en kraftig indikation fra PSAT mærkerne. De mærker vi bruger i år er programmeret således at hvis mærket ligger stille i to dage frigør det sig automatisk, stiger op til overfladen og sender information om at det er der (også selvom programmeringen siger 12 måneder til pop up). Hvis fisken således dør efter mærkningen, får vi hurtigt besked om det. Indtil videre (NB: Skrevet i løbet af mærkningsperioden i 2018) har vi ikke hørt fra nogen af de otte PSAT mærker, vi har påsat i år (2018), hvilket vi tolker som et godt tegn for den måde vi mærker tunen på.

 

 

Opdateringer fra DTU Aquas forskere fra tunmærkning 2018

Vellykket projekt

   

2.- 6. september 2018

De sidste dage har været overvældende travle, så her er en kort omtale.

Vejret har godt, og vi har fisket hver dag den seneste uge undtagen en enkelt dag, hvor vi skulle forberede de følgende dages fiskeri.

2. september 2018: 13 fisk mærket.

3. september 2018: Intet fiskeri fordi mærkeholdet skulle forberede mærkningen de kommende dage.

4. september 2018: 11 fisk mærket.

5. september 2018: 17 fisk mærket.

6. september 2018: 2 fisk mærket.

Fredag var vejret for hårdt, og det samme gælder de næste dage, så vi stopper for denne omgang mærkning, forlader ”tun boblen” og går tilbage til andre gøremål. Projektet kan ikke betegnes som andet end en stor succes. Godt 400 frivillige har deltaget i projektet, og det var ikke blevet til noget uden dem, så der skal lyde en meget stor tak herfra til alle. I alt har vi i projektet mærket og genudsat 91 blåfinnet tun i Skagerrak, herunder 11 med PSAT-tags, 2 med akustiske tags og 2 med en kombination af PSAT og accelerometer-mærker.

Læs mere om de forskellige mærker, der er anvendt på tun.

 Blåfinnet tun jager fisk i farvandet udenfor Skagen Havn

Blåfinnet tun springer i farvandet udfor Skagen Havn.

Tunens adfærd bliver bedst belyst ved at forskerne anvender flere typer mærker

 1. september 2018:

Vejret var igen godt i dag, og ca. 40 både deltog i at mærke tun. Igen var der en del tun i det område vi sejlede ud til. Det lykkedes os at mærke og genudsætte 10 tun i løbet af en lang dag. Tunene havde en længde fra 241 til 265 cm. Vi havde ny en mærkebåd i dag, med nyt setup og det virkede rigtig godt. Vi arbejder hele tiden med alle detaljer for at gøre det så hurtigt som overhovedet muligt og med mindst muligt påvirkning af fisken. Springende tun var der også i dag, fantastisk at se disse kæmper gå helt ud af vandet.

Læs mere om de mærker, forskerne anvender for at få mere viden om tunens adfærd

 

Stor interesse i tunens bevaring

 

30. august 2018:

I dag gik vi igen ud for at mærke tun. Ca. 40 både fra Danmark, Sverige og Tyskland deltog. Fantastisk opbakning. Det er tydeligt, at gruppen af fiskere er bredt sammensat af folk med alle mulige baggrunde, forenet i stor interesse i tunens bevaring. Folk er meget hjælpsomme både fiskerne imellem, og også skagboerne.

I dag kørte vi bare en kort dag, som alligevel blev lang, fordi der er 1,5 times sejlads til og fra fiskeområdet. Syv tun blev mærket og genudsat, inden det var tid til at sejle ind sidst på eftermiddagen. Tunene havde en længde fra 216 til 260 cm. Igen i dag var der springende tun, men dog knap så mange som i går. Fredag er der intet fiskeri – vejret er for dårligt.

Blåfinnet tun

Blåfinnet tun – 12 mærket og genudsat onsdag

29. august 2018:

Onsdag var endnu en dag med et superstærkt hold både på vandet. På trods af en lang og hård dag tirsdag var alle friske på at hjælpe forskningsprojektet til endnu en succes. Allerede 20 minutter efter start var den første tun klar til mærkning. Der blev mærket og genudsat i alt 12 tun fra 233 til 265 cm (estimeret vægt fra 225 – 330 kg), mens 9 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket.

Mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, før tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet. Tunen bliver taget ombord på båden, fordi mærkningen bliver både nemmere og sikrere for både fisken og mandskabet.

Vejret var godt det meste af dagen, og der var masser af jagende tun i overfladen. Rigtig mange så disse kæmpefisk springe helt fri af vandet. Så ja, en god dag på ”kontoret”. 

Blåfinnet tun

Verdensklasse – intet mindre

28. august 2018:

Det var et stærkt hold af danske, svenske og tyske både, der drog ud i dag, godt fyldt med optimisme efter lørdagens succes og fit for fight efter to dage i havn pga. vejret. Vejret var fornuftigt og blev bare bedre i løbet af dagen. Første bid var ligesom i lørdags efter få minutters fiskeri.

Mærkebåden havde sved på panden hele dagen, og resultatet blev 15 mærkede tun. 10 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket. Alle svømmede videre i bedste vigør. De mærkede fisk var fra 221 cm til 260 cm (med en estimeret vægt fra 191 til 315 kg). Det er svært at få armene ned. Vi glæder os allerede til i morgen.

Blåfinnet tun forekommer igen i dansk farvand

Blåfinnet tun med mærker give forskerne ny viden om tunens adfærd. Copyright.

Fire blåfinnet tun fanget i Skandinavisk farvand er nu udstyret med satellit mærker

 

25. august 2018:

Sikke en dag. Vi var godt tyve både, der stævnede ud lørdag i løbet af formiddagen. Vejret var nogenlunde. Ganske kort tid efter igangsætningen af fiskeriet, var der tun på og herefter gik det slag i slag. Dagens resultat blev en masse tunobservationer og otte tun kroget. Fire tun blev mærket, tre undslap og en overlevede desværre ikke fighten. Den sidste er afrapporteret til den internationale tunkommision, og falder under deres forskningskvote. De mærkede tun målte fra 240 til 265 cm. En fantastisk start – fortsættelse følger.

Blåfinnet tun fanget i dansk farvand - 2018. Copyright Kim Birnie-Gauvin

Blåfinnet tun fanget i dansk farvand - 2018. Copyright Kim Birnie-Gauvin.

Nyheder om tunmærkning 2018

Nyheder fra DTU Aqua om tun-mærkningsprojektet i 2018:

 

Film og nyheder om tunmærkning 2017

Nyheder fra DTU Aqua om tun-mærkningsprojektet i 2017: 

Se filmen fra projektet i 2017:

 

 Af Kim AarestrupBrian MacKenzie og Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

 

https://www.fiskepleje.dk/Fiskebiologi/tun
14 JULI 2020