Udsætning af gedder - ofte stillede spørgsmål

Hvor meget kan en geddeyngel æde?

Det er meget svært at beregne, hvor meget fiskeyngel, en geddeyngel kan æde. Det afhænger af geddeynglens og byttets størrelse. Læs mere om geddeyngels føde her. 

Får man flere store gedder, når der sættes yngel ud?

I søer, hvor der ingen eller få gedder er i forvejen, kan det anbefales at sætteyngel ud for at skabe en bestand

Hvor får man geddeyngel fra?

Geddeynglen bliver produceret i anlæg hos en geddeproducent. Der findes kun ganske få anlæg, der producerer gedder i Danmark. 

Producenten fanger moder- (og fader-) fisk i marts-april måned og tager æggene ind i klækkerør. Når æggene er klækket, og geddeynglen begynder at vokse, går de i store kar, hvor de bliver fodret med dafnier og andet, som fanges i naturen. Det kræver stor omhyggelighed at opdrætte gedder, og de skal have meget føde, ellers æder de hinanden. 

Geddeyngelen bliver godkendt af veterinærmyndighederne, før de må sættes ud. 

Kan man selv sætte geddeyngel ud?

Man skal altid søge om tilladelse til udsætning af fisk. Læs mere om tilladelser. 

Kan man bare sætte større gedder ud?

Noget tyder på, at virkningen bliver bedre, jo større gedderne er ved udsætning. Overlevelsen er bedre, og de æder flere fiskeyngel. Men det er sværere at producere gedder, der er over 3-4 cm, fordi de ofte æder hinanden og kræver mere plads og rigtig meget føde. Derfor har det været for dyrt at købe større gedder til udsætning. 

Kan man sætte aborrer ud?

I nogle tilfælde har man sat rovaborrer ud. Det er mere besværligt, fordi de hidtil ikke har været produceret i opdræt. Man har derfor været nødt til at fange dem i en anden sø og flytte dem. Aborrer bliver først rovfisk, når de er 2-3 år gamle, derfor er det svært og tager lang tid at opdrætte aborrer i den rigtige størrelse. 

Kan man bruge sandart?

Sandart er ikke en oprindelig art i Danmark, og som oftest ønsker man ikke at sætte sandart ud i et vandsystem, hvor den ikke findes allerede. Det hænger bl.a. sammen med, at sandarten, hvis den udbreder sig i en sø, hvor der i forvejen er gedder og aborrer, vil ændre på bestanden af især aborrerne med negativ virkning på søens miljø. 

Sandarten kan også æde andre fisk, man gerne vil beskytte, fx de ørred- og laksesmolt, der hvert år vandrer fra vandløbene til havet og nogle gange skal passere søer. Læs mere om sandart og miljøet. 

Æder de udsatte gedder hinanden?

Geddeyngel kan æde hinanden, hvis der bare er en lille smule forskel i størrelse. Derfor er det meget vigtigt, at de geddeyngel, der udsættes, er helt ens i størrelse. Det pålægges derfor producenterne at levere geddeyngel, der er ens i størrelse.


https://www.fiskepleje.dk/Soeer/vandmiljoe-i-soer-generelt-/soerestaurering/udsaetning-af-gedder/faq-til-udsaetning-af-gedder
19 APRIL 2024