Skrubbeyngel udsættes i Ebeltoft Vig. Foto: Ebeltoft Amatør- og Fritidsfiskerforening.

49.000 opdrættede skrubbeyngel fra Fiskeplejen udsættes i havet i 2024

mandag 11 nov 24
|

For andet år i træk er Fiskeplejens fjordskrubber blevet mærket, inden de bliver sat ud. Det er et led i en større undersøgelse af effekten af udsætningerne i Limfjorden.

I år er der blevet udsat 37.000 skrubbeyngel (Platichthys flesus) på fem forskellige lokaliteter i den vestlige og centrale Limfjord: Ertebølle (5.000 stk.), Kilen (5.000 stk.), Venøsund og Bugt (10.000 stk.), Nibe Bredning (6.000 stk.) og Lemvig (10.000 stk. (Figur 2). Desuden er der udsat 12.000 skrubbeyngel ved Færgehavnen i Ebeltoft Vig.

Skrubbeudsætninger i Ebeltoft Vig og Nibe Bredning. Fotos: Ebeltoft Amatør- og Fritidsfiskerforening og Nibe og Omegns Fritidsfiskerforening.
Figur 1: Skrubbeudsætningerne i oktober 2024 fra ålekvasen Rigmor i Ebeltoft Vig (til venstre) og Nibe Bredning, hvor skrubberne udsættes på lavt vand i ålegræsbede (til højre). Fotos: Ebeltoft Amatør- og Fritidsfiskerforening og Nibe og Omegns Fritidsfiskerforening.

ALC-mærkning af skrubber

Fælles for alle skrubberne er, at de er mærket med alizarin complexone (ALC). Det er et farvestof, der aflejrer en rød ring i fiskenes øresten, når de opholder sig i et vandbad med en ALC-opløsning i ca. 24 timer. Med denne form for ”massemærkning” kan tusindvis af fisk mærkes på relativt kort tid, uden at det kræver meget personale til at udføre processen. Find links til mere information om ALC-mærkning og fisks øresten nederst i artiklen.

ALC-mærkningen er en del af Fiskeplejens projekt ’Det videnskabelige fundament for udsætninger’. Formålet er bl.a. at undersøge, om de opdrættede skrubber, som udsættes i Limfjorden, overlever, kønsmodner og bidrager til det lokale eller regionale fiskeri. For at kunne foretage en effektmåling er det nødvendigt at kunne skelne de opdrættede skrubber fra de vilde stammer. Ved at farve de opdrættede skrubbers øresten med en rød ring er dette netop muligt. 

I 2023 blev skrubberne mærket én gang med ALC, mens de nye hold i 2024 er mærket to gange for at sikre, at biologerne kan adskille de to årgange fra hinanden, når de undersøges i laboratoriet. Når fiskene mærkes to gange, afsættes der to røde ringe i deres øresten. Ringene kan kun ses under mikroskop med UV-lys. 

Udsætning af ALC-skrubber i 2023 og 2024 – samt 2025

I løbet af 2023 og 2024 har Fiskeplejen udsat mere end 93.000 ALC-mærkede skrubber på adskillige lokaliteter i Limfjorden (Figur 2). Derudover vil Fiskeplejen også mærke den skrubbeyngel, der skal udsættes i 2025. Det vil sige, at der som minimum vil være tre sammenhængende årgange, der er mærket med ALC. Det kan give et fundament for en god analyse, hvis det nødvendige data indsamles. 

Kort over den vestlige og centrale del af Limfjorden med det totale antal af udsatte skrubber med ALC-mærkning
Figur 2: Kort over den vestlige og centrale del af Limfjorden med det totale antal af udsatte skrubber med ALC-mærkning per lokalitet for 2023 (rød) og 2024 (blå). Størrelsen på cirklen er proportionel med antallet af ALC-skrubber.

Intentionen er, at når skrubberne bliver så store, at de ses i fiskeriet om ca. 3-4 år, vil DTU Aqua og Fiskeplejen igangsætte en kampagne, hvor fiskere og andre interesserede opfordres til at indsende skrubbehoveder fra Limfjorden, så biologerne kan undersøge, om der er tale om vilde eller opdrættede skrubber. Det forventes, at kampagnen sættes i gang i 2025/2026.

Arne Rusbjerg, formand for Dansk Fritidsfiskerforbund (DFF) og bestyrelsesmedlem i Venøsund Fisk og Skaldyr ApS, fortæller:

”Vi glæder os til at følge resultaterne af undersøgelsen af de mærkede skrubber, da vi gennem mange år har haft en ide om, at vi ofte ser vores udsatte skrubber komme tilbage til de områder, hvor vi har udsat dem. Dette har vi set i mærkninger med haleklip. Men det er første gang vi får lov til at følge et projekt, hvor man moniterer flere årgange.”

Læs mere om

Af Mette K. Schiønning, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer


Fra opdræt til udsætning

  • Alle stamfisk i projektet indfanges af engagerede fritidsfiskere fra Limfjorden, der årligt leverer tilstrækkeligt med fisk til, at de genetiske retningslinjer for kunstig befrugtning overholdes.
  • Selve opdrættet af Fiskeplejens skrubber foregår på Venø i Limfjorden hos Venøsund Fisk og Skaldyr ApS.
  • Den levende føde (vandlopper) til skrubbeynglen dyrkes og moniteres af Fishlab.
  • Udsætningerne foretages af fritidsfiskere og fremmødte deltagere.
  • Projektet overvåges fagligt af DTU Aqua og er finansieret af Fiskeplejens midler.

DAFF-logo     DFF-logo     Fishlab-logo      DTU-logo

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=cac1c746-8419-4fa8-8ec8-bd1605ca69b6
6 DECEMBER 2024