Pighvarreyngel

Den marine fiskepleje udsætter 16.000 pighvarreyngel

mandag 11 nov 24
|

I starten af november 2024 blev der udsat over 16.000 pighvarreyngel ved Sejerø Bugten og i Roskilde Fjord. Ynglen stammer fra lokale pighvarrebestande for at bevare den genetiske diversitet og sikre en bedre overlevelse. Formålet med udsætningerne er at ophjælpe den lokale bestand.

Den marine Fiskepleje har i 2024 mere end fordoblet antallet af udsætningsklare pighvarreyngel (Scophthalmus maximus) sammenlignet med sidste år, på trods af at antallet af pighvarreyngel i 2023 slog rekord. Dette skyldes hovedsageligt det tætte samarbejde mellem erhvervsfiskere, fritidsfiskere og UV-jægere, der sammen med Fiskeplejens samarbejdspartnere Fishlab ApS, har koordineret, indfanget og strøget stamfisk over adskillige omgange i løbet af sommeren (Figur 1). 

I år strakte strygningerne sig over knap to måneder i modsætning til tidligere år, hvor de typisk har varet omkring to-tre uger. Sædvanligvis fanges der kun gydemodne hanner og hunner på lavt vand i kystområdet (ca. 3-6 m dybde), lige inden de gyder, men i år blev der efterfølgende indfanget og strøget yderligere gydemodne stamfisk fra dybere vand (8-20 m). 

I den marine fiskeplejes udsætningsprogram anvendes der udelukkende lokale stamfisk. Det sikrer, at særlige genetiske forhold ved lokale bestande bevares, og at den yngel, der udsættes, er tilpasset det område, den udsættes i.  

Siden 2023 er der blevet indsamlet vævsprøver og biologisk data (længde, køn, dato og fangstlokalitet) på alle anvendte stamfisk (skrubber og pighvarrer) i den marine fiskeplejes udsætningsprogram. Data skal bl.a. benyttes til at etablere genetiske biomarkører for udsætningsfisk. 

Billeder fra pighvarrestrygning
Figur 1: Billeder fra strygningerne i juni og juli 2024. En pighvarhun stryges forsigtigt (øverst til venstre). Biologisk data indsamles til at forbedre viden om de anvendte stamfisk og deres afkom (nederst til venstre). De indfangede pighvarrer opbevares i et højt iltet kar, inden de stryges for mælk og rogn. Foto: Søren Østergaard Præst, Fishlab.

Mødrene er større end fædrene

Pighvarren gyder fra maj til august i danske farvande, afhængigt af området. I løbet af juni og juli blev der strøget 185 individer fra Sejerø Bugten og den sydlige del af Kattegat (Figur 2). 

Målingerne viste igen i år, at længdefordelingen og gennemsnitsstørrelsen varierede mellem kønnene, og at hannerne var væsentlig mindre end hunnerne. Hannerne var i gennemsnittet 30 cm lange, mens hunnerne var 37 cm lange (Figur 2). 

En sådan forskel mellem kønnene (kønsdimorfi), hvor hunnen er markant større, er velkendt hos pighvarren. Dette betyder også, at hunnen generelt vil være længere end hannen, før hun kønsmodner.  

Størrelsesfordeling blandt moderfisk

Figur 2: Søjlediagrammet viser længdefordelingen af stamfiskene, der blev anvendt til strygning, for at kunne opdrætte yngel til den marine fiskeplejes udsætning af pighvarrer. De mørkegrå søjler viser hunner (n = 59), og de lysegrå søjler hanner (n = 126).  

Udsætninger på otte forskellige steder

Pighvarreynglen, der målte omkring 5-8 cm, blev fordelt mellem Nordsjælland (8.000 stk.) og Roskilde Fjord (8.000 stk.). 

Ved Nordsjælland blev der udsat yngel på 1 m dybde ved Gudmindrup Strand i Sejerø Bugten og ved Overby i Kattegat, mens der i Roskilde Fjord blev udsat yngel på 1-2 m dybde seks forskellige steder ud for Gershøj Havn.   

Fælles for lokaliteterne er, at det er lavvandede områder med sand- eller grusbund, hvor der er tilstrækkeligt med føde til pighvarrens første livsstadier, såsom småfisk, mysider og andre mindre krebsdyr. Det giver ynglen de bedste betingelser for at overleve, så de forhåbentlig i sidste ende også fremmer en naturlig reproduktion. 

Under ”Læs mere” kan du finde links til mere information om udsætninger og vejledning til udsætning af fisk i saltvand. 

Pighvarreudsætninger 2024
Figur 3: Der var mange fremmødte til pighvarreudsætningerne ved Nordsjælland og i Roskilde Fjord ved Gershøj. Fiskene blev transporteret med lastbil fra klækkeriet Venøsund Fisk og Skaldyr ApS ved Limfjorden til udsætningslokaliteterne ved Sjællands Odde og Gershøj. Fiskene blev enten vadet ud eller sejlet til udsætningslokaliteterne. Fotos: Carsten Lau, Søren Østergaard Præst, Fishlab og Gershøj Fritidsfiskerforening.

Læs mere

Af Mette K. Schiønning, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer


Om projektet

Fiskeplejens udsætning af pighvarrer består af et samarbejde mellem fritidsfiskere fra Gershøj, erhvervsfiskere og UV-jægere fra Nordsjælland, der alle brænder for et godt havmiljø og fiskeri. 

Projektet overvåges fagligt af DTU Aqua, mens Fishlab og Venøsund Fisk og Skaldyr ApS står for strygningerne og den efterfølgende opvækst af yngel.

Projektet er finansieret af Fiskeplejens midler.

DAFF-logo     DFF-logo     Fishlab-logo      DTU-logo

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=b0adee5f-a03f-4a0c-a9a0-047e9f56540b
6 DECEMBER 2024