Skrubbe til udsætning og stemningsbillede fra skrubbeudsætning. Foto: Mette K. Schiønning og Niels Lynggaard.

56.000 skrubbeyngel med ”røde” øresten er udsat i Limfjorden

mandag 27 nov 23
|

DTU Aqua har mærket 56.000 skrubber med farvestoffet alizarin complexone, som afsætter en rød ring i fiskenes øresten. Det skal bruges til at skelne de opdrættede skrubber fra vilde fisk. Nu er de mange skrubber blevet sat ud på forskellige lokaliteter i Limfjorden.

I 2023 er det 30 år siden, at de første udsætninger af skrubber (Platichthys flesus) i Limfjorden fandt sted. I tidens løb er der blevet udsat mere end 1,6 millioner skrubbeyngel på forskellige lokaliteter i Limfjorden som et led i Fiskeplejens bestandsophjælpning (Figur 1).

Det samlede antal skrubbeyngel udsat i Limfjorden i 2000-2022.
Figur 1.  Kortet viser det samlede antal udsatte skrubbeyngel på alle lokaliteter i Limfjorden for perioden 2000-2022. Antallet varierer fra ca. 2.000 skrubbeyngel til omkring 200.000. Udsætningerne sker hovedsageligt på lokaliteter i den vestlige og centrale del af Limfjorden. De største udsætninger (mindst 100.000) er foregået i Venøsund og Venø Bugt, Skive Fjord, Nibe Bredning, Hjarbæk Fjord og Kilen ved Struer. Figur fra Nøglefiskerrapporten for 2020-2022.

ALC-mærkning adskiller udsætningsfisk fra vilde stammer

Formålet med Fiskeplejens udsætninger er at ophjælpe den lokale bestand af fisk med at blive selvreproducerende, så udsætningerne i sidste ende bliver overflødige. Når der udsættes fisk i naturen, er det derfor vigtigt, at der måles på effekten af udsætningerne, så den optimale tilgang kan findes. For at beregne effekten skal man kunne skelne de vilde stammer fra de opdrættede yngel. Det kan gøres ved at mærke de opdrættede fisk, inden de udsættes.

Det er ikke første gang Fiskeplejen mærker skrubbeyngel i Limfjorden. Fra 1995 til 2003 mærkede Fiskeplejen skrubbeyngel med fysiske t-bar-mærker og Petersen-knapmærker. Erfaringerne herfra viste, at skrubberne bør være minimum 10 cm, da en stor del af ynglen, som var mindre end 10 cm, formentlig tabte mærkerne og havde større risiko for blive negativt påvirket af mærkningen. Hvis ynglen skal fortsætte opvæksten til minimum 10 cm inden udsætningen, skal de passes i dobbelt så lang tid, hvilket er omkostningsfuldt. Derefter skal hver eneste fisk håndteres og mærkes, hvilket også er tidskrævende og bekosteligt.

Mærkning med farvestoffet alizarin complexone (ALC) er et nemt og billigere alternativ til udvendig mærkning. Her kan en enkelt person i princippet massemærke tusindvis af yngel i alle størrelser på én gang. Derfor igangsatte DTU Aqua i sommeren 2022 et 1-årigt forsøg for at definere den ideelle ALC-dosis til mærkning af skrubbeyngel (Figur 2), og i år blev 56.000 små skrubber mærket med stoffet. Læs mere om forsøget her 

Røde fluorescerende aflejringer i to forskellige ALC-mærkede øresten.
Figur 2. Pilene peger på røde fluorescerende aflejringer i to forskellige ALC-mærkede øresten. Fotos: Nøglefiskerrapporten for 2020-2022.

Seneste udsætning af ALC-mærkede skrubbeyngel i Limfjorden

Fra juli til september i år blev der udsat i alt 56.000 skrubbeyngel, som var mærket med ALC, i henholdsvis Venø Sund (25.000 stk.), Lovns Bredning (10.820 stk.), Nibe Bredning (10.560 stk.) og Sundby Mors Havn (10.000 stk.) (Figur 3 & 4). Dette er den første udsætning af ALC-mærkede skrubber i Limfjorden, på nær en enkelt forsøgsudsætning med 6.900 ALC-mærkede skrubber i Nørskov Vig ved Venø i 1993.

Udsætningsklar skrubbeyngel på 6,5 cm. Foto: Mette K. Schiønning.
Figur 3. Udsætningsklar skrubbeyngel på 6,5 cm. Skrubbeynglen er typisk 4-6 cm, når de udsættes i Limfjorden. Foto: Mette K. Schiønning.

Intentionen er, at skrubbeyngel, der udsættes i Limfjorden, for eftertiden skal mærkes med ALC, så det bliver muligt at sætte tal på effekten af udsætningerne og dermed også vurdere, om udsætningerne kan optimeres.

Stemningsbilleder fra udsætning af skrubber. Foto: Niels Lynggaard, Thy-Mors Fritidsfiskerforening.
Figur 4. Stemningsbilleder fra skrubbeudsætningen ved Sundby Mors havn i september. Alle skrubberne var mærket med ALC. Fotos: Niels Lynggaard, Thy-Mors Fritidsfiskerforening.

Af Mette K. Schiønning, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

Læs mere


Fra opdræt til udsætning

  • Alle stamfisk i projektet indfanges af trofaste fritidsfiskere fra Limfjorden, der årligt leverer tilstrækkeligt med fisk, så de genetiske retningslinjer overholdes.

  • Selve opdrættet af Fiskeplejens skrubber foregår på Venø i Limfjorden hos Venøsund Fisk og Skaldyr ApS.

  • Den levende føde (vandlopper) til skrubbeynglen dyrkes og moniteres af Fishlab.

  • Udsætningerne foretages af fritidsfiskere og fremmødte deltagere.

  • Projektet overvåges fagligt af DTU Aqua og er finansieret af Fiskeplejens midler.

DAFF-logo     DFF-logo     Fishlab-logo      DTU-logo

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=6776fe46-97c4-4136-9870-2f625b18eb03
27 APRIL 2024