Skånsomt fiskeri - hold fisken i vandet under afkrogningen

Anbefalinger til skånsomt lystfiskeri

Undgå at stresse og skade fisk unødigt. Her er gode råd om, hvordan du skånsomt fanger, håndterer, genudsætter eller afliver fisk.

1. Valg af fiskeudstyr

  • Vælg den krogmontering, -type og -størrelse, som er mest skånsom
  • Vælg fiskestang, hjul, krog og linetykkelse, som matcher den art og fiskestørrelse, du fisker efter
  • Læs mere...

2. Fangst, landing og håndtering

  • Vælg en fisketeknik, som forebygger dyb krogning og gør afkrogning under vand mulig
  • Minimér fight-tiden
  • Håndland fisken, eller brug gumminet
  • Undgå unødig berøring af fisken, og beskyt fiskens slimlag
  • Brug krogløser
  • Håndter, mål, vej og fotografer så vidt mulig fisken i/under vand
  • Understøt fiskens bug, hvis det er nødvendigt at løfte den fri af vandet
  • Ved genudsætning - hjælp fisken på vej
  • Opbevar levende fisk skånsomt
  • Læs mere...

3. Catch & Release

Du bør undgå Catch & Release, dvs. fiskeri hvor fangsten hovedsageligt bliver genudsat, når:

  • Vandtemperaturen er høj
  • Fiskeriet foregår i fiskenes gydeperiode
  • De fangede fisk har tegn på dykkersyge, f.eks. udstående øjne, udspilet mave, synlig mavesæk i munden eller synlige tarme ved gattet
  • Der er forøget risiko for, at den genudsatte fisk bliver ædt af andre dyr (fisk, fugle og pattedyr)
  • Det er frostvejr, og det er nødvendigt at tage fisken op af vandet, inden den bliver genudsat
  • Læs mere...

4. Aflivning af fisk



1. Valg af fiskeudstyr

Vælg den agn og krogmontering, som er mest skånsom og minimerer dødeligheden, hvis fisken bliver genudsat

Brug metoder, hvor du kan afkroge og håndtere fisken under vand og samtidig minimere håndteringstiden. Det øger overlevelsen og er derfor vigtig, hvis fisken skal genudsættes.

Pas på med små agn til store fisk. Mindre agn sluges ofte lettere end større agn - et aspekt, hvor forholdet mellem agnens størrelse og fiskens størrelse selvfølgelig spiller ind. Brug derfor ikke de mindste agn til målrettet catch & re­lease-fiskeri, hvis ikke der samtidig anvendes en metode, hvor krogen er monteret på en måde, som muliggør skån­som afkrogning.

Det er bedst at anvende kroge og krogmonteringer, der er nemme at afkroge, som minimerer krogsårets størrelse og gør det nemt at afklippe line eller krog, hvis det er nødvendigt. Her er det en fordel, at krogen er monteret direkte på et stykke line. Det gør det nemt at komme til krogen og eventuelt afkroge under vand med en krogløser eller afklippe linen, hvis det er nødvendigt.

Vælg fiskestang, hjul, krogtype, linetykkelse og montager som matcher den art og fiskestørrelse, du fisker efter. Herunder er nævnt ek­sempler på kroge, der bidrager til at minimere skader og øge overlevelsen af genudsatte fisk:

  • Mindre kroge frem for større kroge betyder mindre krogsår og gør det nemmere at få en krogløser (disgorger) ind til krogen. Krogløserens størrelse afhænger af krogens stør­relse og jo mindre krogløser, desto lettere bliver det at få krogløseren ind i munden på fisken og foretage afkrogningen­ hurtigt og skånsomt under vand. Mindre kroge anbefales dog kun, når det indebærer, at agnen ikke sluges dybere end samme agn med en større krog.
  • Kroge uden modhage sikrer hurtigere og lettere afkrogning og reducerer dermed håndteringstiden. Det gælder for alle typer af agn, f.eks. spinnere, woblere, blink, jigs og flue. Der findes dog ikke mange af den slags agn, som er monteret med modhageløse kroge, så her må man selv klemme modhagen ned med en tang.
  • Brug af én enkelt krog (enkelt-, dobbelt- eller trekrog) frem for to eller flere kroge af samme størrelse i samme agn. Det medvirker til kort håndteringstid.
  • Anvend kroge, der med tiden kan ruste, hvis linen bliver klippet eller brister.
Ved fiskeri med naturlig agn er cirkelkroge i kombination med den rette fisketeknik mindre tilbøjelige til at kroge fisken dybt sammenlignet med traditionelle J-kroge. Den rette fisketeknik er i dette tilfælde at fiske med relativ stram line, så der er kontakt med agnen. Fisken skal dog kunne tage agnen, så cirkelkrogen kommer helt ind i fiskens mund. Når fisken har indtaget agnen, skal lystfiskeren umiddelbart herefter foretage et jævnt træk i fiskelinen, f.eks. ved at spole fiskelinen ind eller ”løfte” fiskestangen, for at kroge fisken med det samme. Ved at stramme linen op bliver cirkelkrogen gradvis trukket ud gennem fiskens mundhule, indtil krogspidsen rammer hjørnet af munden og arbejder sig ind i vævet. Herved bliver fisken typisk kroget i kæbevinklen og i nogle tilfælde yderst i den øvrige del af munden. Fisken kan også kroge sig selv, når den vender i vandet, hvorved linen strammes helt op.     

 



2. Fangst, landing og håndtering

Vælg en fisketeknik, som forebygger dybe krogninger og muliggør afkrogning under vand

Den teknik, du vælger, skal sigte mod, at fisken bliver kroget i munden og ikke i gæller, svælg eller mave. Teknikker, der involverer løsline, hvor fisken lettere kan sluge agnen, medfører oftere krogning i gæller, svælg og mave. Den mest skånsomme krogning sker, hvis fisken bliver kroget med det samme, og der samtidig bliver fisket med helt stram line, uden at give fisken friline, idet den hugger. Hurtige modhug giver færre dybe krogninger.

Minimér fight-tiden
Når fisken er kroget, er det mest skånsomt for fisken, hvis du fighter (haler den ind) og afkroger den, så snart den er klar til at blive håndteret. Det er vigtigt, at fisken ikke bliver stresset unødigt, men samtidig er så rolig, at afkrogning og håndtering kan ske hurtigt uden fisken får følgeskader.

Afkrog fisken i vandet, håndland fisken eller brug gumminet

Det er mest skånsomt at afkroge fisken, mens den er i vandet.

Det er også en mulighed at håndlande fisken, men husk at gøre hænderne våde først. Klem ikke fisken herunder på bryst og bug og undgå at berøre øjne og gæller.

Du kan også anvende et fangstnet til at lande fisken. Nettet bør være knudeløst eller endnu bedre med gumminet. Fangst­nettet skal passe i størrelse til de fisk, som du fisker efter, således at fisken kan være relativt udstrakt i nettet.

Brug ikke gaf/fangstkrog til landing af fisk, som du vil genudsætte.

Undgå unødig berøring af fisken, og beskyt fiskens slimlag
Fisk, der skal genudsættes, skal så vidt muligt blive i vandet for at beskytte slimlaget og gæller. Er det nødvendigt at tage fisken ud af vandet så undgå, at fisken ligger på sten, jord, i bunden af båden eller andet, mens den bliver afkroget. Afkrogning ude af vandet sker bedst på en våd afkrogningsmåtte, som skåner slimlaget.

Brug krogløser
Medbring altid et redskab til at afkroge, så du hurtigt og effektivt kan afkroge fisk, som skal genudsættes. Gode krogløseredskaber er tang (peang), krogløser (disgorger) og saks/bidetang i tilfælde af, at du skal klippe linen eller krogen.

Ved krogninger, hvor krogen er synlig og nem at komme til, kan du anvende fingrene. Sidder den lidt mere fast, kan du anvende en tang. Ved dybe krogninger f.eks. i midten af munden, svælg eller mave, anvendes en krogløser. Er det umuligt at anvende en krogløser, hvis krogen sidder dybt i maven eller i gæller, klippes krogen af. Med små kroge under str. 10 er det oftest lettest at fjerne krogen med en kirurgisk tang (pean), også selvom den sidder yderligt i fiskens mund.

Håndter, mål, vej og fotografer så vidt muligt fisken i/under vand
Skal du genudsætte en fisk, skal du undgå at få den over vandet. Det er derfor mest skånsomt at måle og fotografere fisken, mens den er i vandet. Vej kun fisken, hvis det er absolut nødvendigt, og brug i så fald en våd vejesæk/vejeslynge.

Understøt fiskens bug, hvis det er nødvendigt at løfte den fri af vandet
I de tilfælde hvor det er nødvendigt at tage fisken ud af vandet, f.eks. for at afkroge den, er det mest skånsomt, hvis du understøtter fiskens bug. Klem ikke hårdt om fiskens bryst, bug eller halerod og løft den ikke op i halen.

Ved genudsætning - hjælp fisken på vej
Observer fisken i vandet og genudsæt den, så snart den er kommet til kræfter, og selv begynder at kunne svømme væk.

Hvis fisken er udmattet, kan du hjælpe fisken ved at støtte den i vandet med et løst greb om haleroden med den ene hånd og under bugen med den anden hånd, indtil fisken forsøger at svømme væk. I strømmende vand anbefales det at holde fiskens hoved op mod strøm­retningen så vandet løber igennem munden og ilter gællerne. Undgå at føre fisken skiftevis frem og tilbage i vandet ved genudsætningen.  

Opbevar levende fisk skånsomt
Er der brug for at opbevare fisken levende, f.eks. i et bassin, kar eller keepnet, så sørg for at:

  • Fisken har tilstrækkelig med plads, og der er god dybde
  • Vandkvalitet, ilt og temperatur svarer til det miljø, fisken blev fanget i
  • Opbevaringstiden bliver så kort som muligt

 




3. Catch & Release-fiskeri

 

Andre forhold du bør tage hensyn til ved skånsomt fiskeri

Fisk har størst chance for at overleve, hvis de hurtigt og skånsomt bliver afkroget under vand. Derudover har valg af fiskegrej, metoder, håndterings- og afkrogningsteknik samt ydre faktorer (f.eks. vandtemperaturen) også betydning for fiskens overlevelseschancer. Derfor er der en række andre for­hold, du som lystfisker skal tage hensyn til. Ved C&R-fiskeri bør du undgå at fiske, når:

  • Vandtemperaturen er høj
  • Fiskeriet foregår i fiskenes gydeperiode
  • De fangede fisk har tegn på dykkersyge, f.eks. udstående øjne, udspilet mave, synlig mavesæk i munden eller synlige tarme ved gattet
  • Der er øget risiko for, at den genudsatte fisk bliver ædt af andre dyr (fisk, fugle og pattedyr)
  • Det er frostvejr, og det er nødvendigt at tage fisken op af vandet i lang tid, inden den bliver genudsat

 



4. Aflivning af fisk

Afliv fisken hurtigt og effektivt

Når du ønsker at hjemtage en fanget fisk, bør du aflive den umiddelbart efter, at den er landet. Du kan aflive fisken ved et slag i hovedet/nakken.


Af Christian SkovMartin Hage Larsen og Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

























https://www.fiskepleje.dk/vandloeb/fiskeriregulering/genudsaette_fisk
15 OKTOBER 2024