Signalkrebsen er nu fundet på Bornholm

Signalkrebsen breder sig - nu fundet på Bornholm

mandag 21 maj 12
|

To børns leg ved Melsted Å på Bornholm for et par uger siden bragte en uventet og dårlig nyhed med sig. I åen fangede de en krebs, som de tog med hjem til deres forældre.

Et billede af krebsen blev sendt til DTU Aqua, som kunne konstatere, at der var tale om en signalkrebs. Efterfølgende fiskeri med en krebseruse gav en fangst af yderligere et eksemplar. Det er første gang, at denne fremmede og invasive art er fundet på Bornholm. Hidtil har man antaget, at der kun fandtes den oprindeligt hjemmehørende flodkrebs på øen.

Udsætning af signalkrebs er forbudt overalt i Danmark. Derfor ser DTU Aqua med stor alvor på det nye fund, fordi Bornholm indtil nu har været et af de få fristeder for flodkrebsen i Danmark. På Sjælland, Fyn og i Jylland er der gennem de senere år gjort mange nye fund af signalkrebs i flere af vores store vandsystemer, blandt andet Tude Å, Suså, Gudenåen, Skjern Å, Varde Å, Kongeå og Karup Å. I alle disse åer må man forvente, at flodkrebsen med tiden vil blive enten udkonkurreret af den mere aktive signalkrebs eller smittet med sygdommen krebsepest, som er dødelig for flodkrebs, mens signalkrebs kan leve med den.

Signalkrebsen kan man kende på hvide område i bunden af klosaksene

Signalkrebsen kendes på de hvide markeringer, som sidder på oversiden af klosaksen. Signalkrebs kan smitte den naturlige flodkrebs med en parasitisk svamp (krebsepest), hvilket på sigt kan betyde, at flodkrebsen uddør i nogle af de større vandsystemer.

DTU Aqua anbefaler, at der gennemføres en undersøgelse på Bornholm for at få signalkrebsens udbredelse på hele øen kortlagt. Ikke mindst skal kilden til forekomsten i Melsted Å findes. Herefter bør det overvejes, om et forsøg på bekæmpelse skal iværksættes. Muligheden for at bekæmpe signalkrebsene med succes vurderes til at være gode grundet de bornholmske vandløbs begrænsede størrelse. I Alling Å på Djursland har et stort bekæmpelsesprojekt med krebseruser vist sig utilstrækkeligt. Alternative metoder bør derfor afprøves. 

 Klosakse hos flodkrebs og signalkrebs

Signalkrebs (th) har hvide områder i bunden af kløerne, som kan være mere eller mindre tydelig. Den almindelige flodkrebs (tv) har ikke disse markeringer. Endvidere er flodkrebsens klør mere piggede end signalkrebsens. Illustration L. Østergaard.

Mere information om krebs 

Af Søren Berg og Finn Sivebæk, DTU Aqua Institut for Akvatiske Ressourcer  

Tilmeld dig vores nyhedsmail HER, hvis du interesserer dig for fisk og krebs og ønsker at få mere viden om deres spændende biologi og om. hvordan man forvalte bestandene.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=bdd1b589-9b43-4672-979d-544223755902
12 MAJ 2025