Bækørred

Nye tal for fiskebestande i danske vandløb er nu online

mandag 09 sep 24
|

DTU Aqua har offentliggjort de nyeste data fra efteråret 2023 om fiskebestande i udvalgte danske vandløb. Disse data kan nu ses online – se data på kort.

Undersøgelserne omfatter en opgørelse over forekomsten og tætheden af naturlige bestande af ørred- og lakseyngel på over 500 lokaliteter i vandløb fordelt på 43 forskellige kommuner.

Alle data er samlet på et online kort, som også giver indsigt i forekomsten af andre fiskearter i de undersøgte vandløb samt mulighed for at få yderligere oplysninger ved at klikke på de enkelte stationer.

Se fiskedata på kort

DTU Aqua gennemfører hvert år fiskebestandsundersøgelser i samarbejde med lokale lystfiskerforeninger. Nye undersøgelser foretages i de enkelte vandsystemer cirka hvert 9.-10. år, og alle danske vandløb indgår i disse undersøgelser.

Undersøgte vandsystemer i 2023
De udvalgte vandområder, som DTU Aqua undersøgte i 2023, var fordelt i 43 kommuner - se tabel:

Vandløbsområder

Kommuner

Simested Å
Viborg, Vesthimmerlands, Rebild, Mariagerfjord
Sneum Å
Esbjerg, Vejen, Varde
Vejle Å
Vejle, Vejen, Hedensted
Vandløb til Køge Bugt

København, Hvidovre, Ballerup, Vallensbæk, Egedal, Brøndby, Albertslund, Høje Taastrup, Ishøj, Greve, Solrød, Køge, Ringsted, Faxe, Stevns, Rødovre

Vandløb til Isefjorden
Frederikssund, Lejre, Holbæk, Kalundborg, Odsherred
Vandløb til Roskilde Fjord

Halsnæs, Frederikssund, Gribskov, Hillerød, Fredensborg, Allerød, Roskilde, Egedal, Ballerup, Furesø, Høje Taastrup, Ringested, Lejre, Gladsaxe, Albertslund, Herlev

Sjællandske vandløb til Kattegat og Øresund
Gribskov, Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Allerød
 Sjællandske vandløb til sydlige Kattegat og Storebælt Odsherred, Slagelse, Sorø, Kalundborg

Fiskebestandene blev undersøgt på 616 lokaliteter ved hjælp af elektrofiskeri, og yderligere 316 lokaliteter blev besigtiget. Resultaterne er samlet i rapporter, kaldet "Planer for fiskepleje," som nu er tilgængelige online på fiskepleje.dk. Disse rapporter er også sendt til de berørte kommuner, lystfiskerforeninger og Miljøstyrelsen.

Det er forventningen, at DTU Aquas elfiskedatafra 2021, 2022 og 2023 på et tidspunkt også vil kunne overføres til Miljøsportalens database, VanDa, som blev lanceret i 2021. Det er desværre uvist hvornår dette gennemføres.

Ørredkortet som værktøj til vurdering af vandløbenes tilstand
Ørredkortet giver et visuelt overblik over bestanden af ørred- og lakseyngel, som er en indikator for vandløbenes økologiske tilstand. Data bruges til at bedømme vandløbenes kvalitet efter ørredindekset, DFFVø, som anvendes i statens vandområdeplaner.

 

Brug Ørredkortet
Ørredkortet er tilgængeligt på kort.fiskepleje.dk og fungerer bedst på en PC.

Læs mere om planer for fiskepleje og fiskebestande i vandløb:


Af
Finn Sivebæk, Henrik Ravn, Henrik Baktoft og Bjarke Dehli, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.


https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=6ac024f9-2d7f-4468-87b1-2da8a97e4832
15 OKTOBER 2024