Blåfinnet tun

Tunprojektet fik royalt besøg af H.K.H. Kronprins Frederik

mandag 25 sep 23
|
Tunmærkningen har igen haft besøg af H.K.H. Kronprins Frederik, som i går kom og hjalp med mærkningen og fik lejlighed til at høre om resultaterne fra netop den tun, han selv var med til at mærke ved besøget i projektet i august 2021.

Den sidste uge af DTU Aquas tunmærkningsprojekt i 2023 startede denne weekend i Helsingør. Om søndagen var vejret udfordrende med store bølger og kun få tun. Vinden tog heldigvis af, og solen brød frem over middag. Om det var royal indgriben, vides ikke, men H.K.H. Kronprinsen kom tilfældigvis forbi på uofficielt besøg på mærkebåden om eftermiddagen og gav en hånd med ved mærkningen, ligesom sidste gang han besøgte mærkningsprojektet i 2021.

H.K.H. Kronprins Frederik ombord på tunprojektets mærkebåd. Målinger af længde og omkreds inden tunen genudsættes i Øresund. Foto af Christian Møller

På tunmærkningsprojektets båd får tunene blandt andet målt deres længde og omkreds. H.K.H. Kronprins Frederik (yderst til venstre) måler omkredsen på tunen. Mærkningsprojektets leder er professor Kim Aarestrup (nummer to fra venstre). Foto ©Christian Møller.

Tun har vandret 28.258 km på ét år

Forskerne fra DTU Aqua fik lejlighed til at præsentere resultaterne fra den 275 cm lange tun, som H.K.H. Kronprins Frederik mærkede i 2021 med en såkaldt PSAT-sender (satellitsender).

Mærket var programmeret til at frigøre sig fra tunen præcis 12 måneder efter, det var sat på fisken. Det gjorde mærket så på præcis samme dato året efter, hvor det viste sig, at tunen var vendt tilbage til Skagerrak efter, at den havde været en tur inde i Middelhavet for at gyde. Forskerne kunne derfor sejle ud og samle mærket op og få det fulde datasæt hjem.

Ved analyse af de indsamlede data viste det sig, at tunen havde vandret 28.258 km på de 12 måneder, og at den adskillige gange havde været nede på dybder over 1.000 m. Samlet havde den svømmet 5.987 km hhv. op og ned i vandsøjlen (fig 1), hvilket svarer til en tur op og ned af Mount Everest hver dag.

Tunens modellerede vandringsrute - blåfinnet tun

Figur 1. Tunens modellerede vandringsrute. Efter mærkningen i Skagerrak var den en tur nede i Øresund, oppe langs Norskekysten inden den svømmede tværs over Atlanten, tilbage og ned nord for Cap Verde og ind i Middelhavet for at gyde omkring Balearerne. Efter gydningen svømmede den ud i Atlanterhavet igen, nord om de britiske øer og tilbage i Skagerrak.

Status for mærkningen i Øresund

Indtil videre er der mærket 13 tun på de første to dage i Øresund. Den længste af fiskene var 288 cm. Der blev også mærket en tun på 284 cm, som var hele 208 cm i omkreds, den bredeste hidtil i projektet. Vægten af den tun vil sandsynligvis være tæt på den nuværende danske lystfisker rekord på 372 kilo (fanget i 1950). Ja, tunene i Øresund er ganske store.

Læs om tunens biologi

Tunen er tilbage i Danmark, og nu er der nyt om dens adfærd

Af Kim Aarestrup, Henrik Baktoft, Kim Birnie-Gauvin, Lene Klubben Sortland og Finn Sivebæk DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer.

Tilmeld nyhedsbrev






https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2023/09/tun-blaafinnet-oeresund-undersoegelse-2023
27 APRIL 2024