Pejling af radiomærkede ørredsmolt i Aarslev Engsø

Årslev Engsø - usikkert opholdssted for små ørreder

torsdag 03 mar 05

Nye undersøgelser af dødeligheder på ørredsmolt gennem Årslev Engsø (vandmiljøplan II-sø) og Brabrand Sø.

En undersøgelse i Årslev Engsø  sætter fokus på fiskedødeligheden i søer etableret som en del af Vandmiljøplan II. Undersøgelsen fra Danmarks Fiskeriundersøgelser peger samtidig på en række løsningsforslag for kommende Vandmiljøplan III-søer.

De søer, der er blevet etableret som en del af Vandmiljøplan II (VMPII), kan være med til at mindske overlevelseschancerne for små ørred- og laksefisk, der forsøger at komme tilbage til havet efter de første leveår i danske åer og vandløb.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, der har undersøgt dødeligheden af 1-3-årige ørreder (smolt) i Årslev Engsø ved Århus. Engsøen er en del af Århus Å-systemet og blev etableret i 2003 for at nedsætte udledningen af kvælstof til Brabrand Sø og Århus Bugt.

Undersøgelsen viser, at 14 pct. af smoltene dør, mens de befinder sig i Årslev Engsø. De fleste bliver ædt af fiskehejrer, der har gode levevilkår ved engsøen. Årslev Engsø er nemlig som mange VMPII-søer karakteriseret ved at være meget lavvandet, hvilket gør søen til et let tilgængeligt spisekammer for fiskehejrerne.

Kun en meget lille del bliver spist af engsøens gedder, som endnu ikke er store nok til for alvor at gøre indhug blandt smoltene. Anders Koed fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, der sammen med specialestuderende Kasper Rasmussen står bag undersøgelsen, mener dog, at geddebestanden med tiden vil øge smoltdødeligheden i takt med at gedderne bliver større.

Umiddelbart lyder en dødelighed på 14 pct. ikke af meget, men tallet skal lægges oven i den dødelighed, der er i Brabrand Sø, som Årslev Engsø løber sammen med. I alt er dødeligheden blandt smolt i de to søer på 76 pct.

”Undersøgelsen dokumenterer, at menneskeskabte søer som Årslev Engsø er med til at mindske smoltens overlevelsesmuligheder på vejen mod havet. Der er mange forhold, der skal tænkes ind, når man i fremtiden skal planlægge VMPIII-søer. Jeg mener, at overlevelseschancer for ørred- og laksesmolt bør være et af dem, fordi mange oprindelige ørredbestande er truede i de områder, hvor der planlægges VMPIII-projekter ”, siger Anders Koed.

Han nævner tre forholdsregler, man med fordel kan tage for at tilgodese smoltene ved fremtidige VMPIII-projekter, hvor der etableres søer:

  • At minimere afstanden fra indløb til udløb (for at afkorte smoltenes ophold i søen)
  • At minimere vandets opholdstid i søen (for at skabe bedre gennemstrømning)
  • At skabe et veldefineret udløb (så smoltene nemmere kan finde ud af søen)

Læs mere om undersøgelsen i DFU-rapport nr.139 - "Smoltdødeligheder i Årslev Engsø, en nydannet Vandmiljøplan II-sø, og Brabrand Sø i foråret 2004" (pdf - 1,5 mb).

Af Anders Koed, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2005/03/050303_aarslev_engsoe_usikkert_opholdssted_for_smaa_oerreder
29 APRIL 2024