Følg ørreden, når den vandrer til havet

tirsdag 09 apr 13
|

Hvordan vandrer opdrættede ørredsmolt i vandløb? Det undersøger DTU Aqua. Du kan følge med i resultaterne online og se, hvor mange smolt der vandrer ud fra et udvalgt vandløb.

I de senere år har man diskuteret hvilket tidspunkt om foråret, der er det optimale, når man udsætter ørredsmolt i vandløb - de såkaldte mundingsudsætninger.

Fiskenes vandringer er blandt andet styret af klimaet, som varierer fra år til år, og derfor er problemstillingen kompleks. Men i fiskeplejeregi vil det optimale tidspunkt for udsætningen være det tidspunkt, der efterfølgende giver det største fiskerimæssige udbytte.

Undersøgelser i danske vandløb fordelt over hele landet viser, at hovedparten af det naturlige smoltudtræk udvandrer fra starten af april til midten af maj. 


Grafen viser mængden af smolt, som vandrer fra et fynsk vandløb og ud i havet i foråret 2013.
Grafen bliver opdateret en gang i minuttet. Tryk på F5 på dit tastatur for at opdatere grafen.

DTU Aqua indleder nu en undersøgelse, der skal belyse, hvordan de opdrættede ørredsmolt vandrer i forhold til udsætningstidspunktet. Som forsøgsvandløb er valgt Geels Å på Fyn, hvor DTU Aqua også lavede smoltundersøgelser i 2012. Geels Å er et mindre tilløb til Odense Fjord, og vandløbet har en naturlig ørredbestand. 

Smoltene bliver i 2013 udsat i vandløbet i portioner fordelt over tre gange, startende den 2. april. 

Fiskene er individuelt mærket med en lille passiv sender (pitmærke) og vil efterfølgende blive registreret af en antenne, der er anbragt ca. 2,5 km nedstrøms den lokalitet, hvor de bliver udsat i vandløbet. 

I undersøgelsen bliver der i 2013 anvendt ørredsmolt fra fire forskellige opdrættere, som alle producerer afkom fra vildfisk.  

Pitantenne-station i et vandløb 
Når de mærkede smolt svømmer forbi den tværgående pind, bliver de automatisk registreret af pit-antennen. Dermed får man oplysninger om, hvornår og i hvilken retning og hastighed den enkelte fisk vandrede.

Fakta

Formålet med nærværende undersøgelse er at sammenligne andelen af smolt, der trækker nedstrøms i vandløbet fra fire forskellige danske opdrætsanlæg og undersøge eventuelle forskelle i udtræksraterne fordelt over smoltsæsonen.  

Mærkning

I undersøgelsen anvendes smolt fra fire forskellige opdrætsanlæg med forskellige karakteristiska, henholdsvis Lundby Dambrug (Dybvad Å, konventionelt), Vork Dambrug (Vejle Å, konventionelt), Hvilested Dambrug (Kolding Å, konventionelt) og Elsesminde Dambrug (recirkuleret). Fiskene bliver fedtfinneklippet, pitmærket og målt på de respektive anlæg.  

Forsøgopsætning

Fiskene bliver udsat i Geels Å. Her vil der blive opsat en fuldtdækkende automatisk pitmærke-antennestation på en egnet strækning nedstrøms for udsætningspositionerne.  

Information om smolt:

 

Kontaktperson

Af Peter Geertz-Hansen og Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2013/04/130415_geels_aa_smolt
25 APRIL 2024