Elektroniske mærker, der kan fjernovervåge dyrearter i det marine miljø, skubber til grænserne for hvad vi kan observere under vand og giver uvurderlig viden om dyrenes adfærd.
Vores blå planet består af mere end 71 % vand, og alligevel rummer denne flydende verden stadig mange hemmeligheder, vi endnu ikke har afsløret. Under overfladen i vandløb, søer og oceaner findes et utal af arter - men vi ved stadig meget lidt om deres livshistorie, vandringer og de levesteder, de er afhængige af.
Menneskelig aktivitet og medfølgende ændringer i miljøet og klima har en bemærkelsesværdig indvirkning på vores hav- og ferskvandshabitater, men hvordan påvirker disse ændringer de arter, der lever i, på og under overfladen?
Viden om disse arter og deres levesteder er simpelthen en nødvendighed for at forstå dem, og det kræver ofte at vi dykker dybt under overfladen. Behovet for denne viden har i løbet af de sidste par årtier skabt en række elektroniske mærker, der kan fjernovervåge arter i de tidligere utilgængelige og mystiske miljøer. Lige nu er en gruppe på næsten 400 videnskabsfolk fra 33 lande over hele Europa gået sammen om at bruge denne teknologi og løse de mest presserende spørgsmål relateret til akvatiske økosystemer. Forskernes mission er at følge dyr under vandet for bedre at forstå, beskytte og forvalte dem.
Find ud af, hvordan de gør dette i denne kortfilm.
Af Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua. National Institute of Aquatic Resources.