Mariager Fjord ved Bramslev Bakker

Nyt fredningsbælte ved Saltværket i Mariager Fjord

tirsdag 23 jan 24
|
Fødevareministeriet har udstedt en ny bekendtgørelse for fiskeri og fredningsbælter i Mariager Fjord. Den trådte i kraft 1. januar 2024. En vigtig ny regel er et fredningsbælte ved Saltværket øst for Mariager.

Bekendtgørelse nummer 1381 af 28/11/2023 om fiskeri og fredningsbælter i Mariager Fjord fastlægger de fremtidige regler for det lokale fiskeri i fjorden. I bekendtgørelsen er anført navne på de vandløb, som har fredningsbælte ved udløbet i fjorden, i alt er der 5 helårlige og 7 halvårlige (16. september til 15. marts) fredningsbælter.

Kort med fredningsbælter i Mariager Fjord

Kort, der viser fredningsbælter i Mariager Fjord gældende fra 1. januar 2024. Røde: helårlige, blå: halvårlige (16. september til 15. marts). Alle fredningsbælterne forbyder fiskeri nærmere end 500 m fra vandløbenes udmunding.

Saltværket

Et af fredningsbælterne ligger ikke ved udmundingen af et vandløb. Det er placeret dér, hvor Dansk Salt A/S har sit produktionsanlæg – i daglig tale kaldet Saltværket. De har et kølevandsudløb i fjorden og om vinteren tiltrækker det lune vand mange havørreder. Stedet har også tiltrukket mange lystfiskere og man kunne på en vinterdag nemt fange en havørred, ovenikøbet med benene i lunt vand. Men da hovedparten af fiskene var under mindstemålet, skulle der fanges mange havørred før der kom en målsfisk på krogen. De fleste fisk skulle derfor genudsættes. Det er ud fra et biologisk synspunkt ikke hensigtsmæssigt, fordi der kan være en vis dødelighed ved genudsætning. DTU Aqua har på den baggrund vurderet, at et fredningsbælte ved kølevandsudløbet vil kunne styrke havørredbestanden og dermed fangstmulighederne i hele fjorden. Fredningsbæltet er halvårligt, da kølevandet kunne tiltrækker havørred i årets kolde måneder.

Fredningsbælte ved Saltværket i Mariager Fjord 

Kort, der viser det nye halvårlige fredningsbælte (16. september til 15. marts) ved Saltværket i detaljer. Kølevandsudløbet i centrum af halvcirklen er markeret med en rød prik.

Se alle gældende fredningsbælter i hele landet her: Fredningsbælter (arcgis.com)

Læs mere som lokale regler for fiskeri 

Læs om hvorfor fredningsbælter beskytter fisk

 

Trawl og vod
Det er fortsat forbudt at fiske med trawl i Mariager Fjord. Desuden er der nu sat slutdato (udgangen af 2033) på dispensationen til at erhvervsfiskere med åle-licens må bruge ålevod.

Den nye bekendtgørelse afløser bekendtgørelse nr. 670 fra 2001. Læs hele bekendtgørelsen på retsinformation.dk her: Bekendtgørelse om fiskeri og fredningsbælter i Mariager Fjord (retsinformation.dk)

Af Søren Berg, DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer.

 
 
 



Ingen ålefiskeri om sommeren

Mariager Fjord rammes desværre stadig af iltsvind om sommeren, senest var der i 2023 udbredt iltsvind i fjorden inderste del, især Dybet omkring Mariager var hårdt ramt. Derfor er det hidtidige forbud mod fiskeri med åleruser i peroden 15. juni-15. august fortsat og styrket, idet der nu gælder et forbud mod fiskeri efter og landing af ål uanset hvilket redskab, der anvendes. Dog gælder forbuddet nu kun frem til udgangen af juli, hermed er forbuddets afslutning det samme som i det landsdækkende forbud mod det rekreative fiskeris brug af ruser om sommeren (10. maj-31. juli).
https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=209eb633-fdc1-481d-971c-10c588eb49ce
27 APRIL 2024