I 2014 blev mindstemålet for gedder hævet fra 40 cm til 60 cm. Selv blandt lystfiskere, der fisker efter gedder, er der stadig mange, som ikke ved, at en gedde skal være mindst 60 cm, for at man må tage den med hjem.
I 2014 blev geddernes lovpligtige mindstemål i både ferskvand og saltvand hævet fra 40 cm til 60 cm. Formålet er at beskytte bestanden bedre ved at sikre, at gedder kan nå at blive kønsmodne og gyde mindst én gang.
29 % kender stadig ikke geddens mindstemål
I over ti år har DTU Aqua i samarbejde med Danmarks Statistik to gange om året spurgt et tilfældigt udsnit af danske lystfiskere om deres fiskeri, herunder deres kendskab til geddens mindstemål.
I de første fire år efter det nye mindstemål trådte i kraft, svarede blot 55-60 % af de adspurgte lystfiskere korrekt på spørgsmålet om geddens mindstemål. Herefter ses en gradvis stigning i andelen af korrekte svar.
Alligevel er der så sent som i 2023 – ni år efter reglen blev indført – stadig god plads til forbedringer. Her svarede 29 % af de adspurgte lystfiskere, at geddens mindstemål var mindre end 60 cm. De adspurgte lystfiskere var tilmed personer, som havde angivet, at de indenfor det seneste halve år havde været på fisketur efter netop gedde.
Samlet set peger undersøgelsen på, at der kan være en betragtelig indkøringsperiode, inden nye regler når bredt ud blandt lystfiskere.
Gedder bliver oftest sat ud igen
Det er muligt, at det relativt lave vidensniveau om geddens mindstemål bliver forstærket af, at geddefiskeriet i ferskvand og brakvand er et udpræget catch & release-fiskeri. Undersøgelser har vist, at mindst ni ud af 10 gedder typisk bliver genudsat. Læs mere om catch & release-fiskeri. Det kan måske medføre, at geddefiskernes motivation for at huske mindstemål er mindre end hos lystfiskere, der fisker efter arter, som oftere bliver hjemtaget.
På trods af dette forbehold mener vi, at resultaterne kan give anledning til, at alle aktører i lystfiskeriet genovervejer de kommunikationsstrategier, som bliver anvendt, når der indføres nye regler i det danske lystfiskeri.
Som lystfisker har man naturligvis pligt til at holde sig ajour med gældende regler. På fiskepleje.dk og i Fangstjournalens app kan man med få klik få adgang til viden om mindstemål og fredningstider for arterne i det danske lystfiskeri.
Gedden har fredningstid fra 15. marts til 30 april i ferskvand og fra 1. april til 15 maj i saltvand, herunder brakvand. Datoerne er inklusive.
Mindstemålet for gedden er 60 cm, både i ferskvand og saltvand, for at sikre, at gedden kan nå at blive kønsmoden og gyde mindst én gang.

Andelen af lystfiskere, som på spørgsmålet ”Hvad er mindstemålet på gedde?” angiver det korrekte svar 60 cm (mørkegrå søjle), et forkert svar hvor mindstemålet er mindre end 60 cm (typisk svar er 40 cm) eller angiver et forkert svar med et mindstemål over 60 cm. I resultaterne er kun medtaget lystfiskere, som i samme undersøgelse angiver, at de har været på fisketur efter gedde indenfor det seneste halve år – dette antal svinger fra år til år fra 285 personer (2016) til 394 personer (2015).
Sådan er undersøgelsen lavet
Resultaterne er baseret på en spørgeundersøgelse, som DTU Aqua gennemfører to gange årligt i samarbejde med Danmarks Statistik. Her bliver et tilfældigt udsnit af personer med gyldigt 1-årsfisketegn kontaktet og bedt om at udfylde et spørgeskema om deres fiskeri. Det overordnede formål med undersøgelsen er at indsamle data om, hvor mange og hvilke fisk der fanges af lystfiskere. I undersøgelsen bliver lystfiskerne bedt om at svare på en række spørgsmål, herunder et spørgsmål om mindstemålet på gedde.
Spørgeskemaet sendes årligt til ca. 7000 lystfiskere, og typisk svarer ca. 40 %. Af disse er det alene deltagerne, som samtidig har angivet, at de har været på fisketur efter gedde (enten i ferskvand eller brakvand), som vi har taget med i analysen.
Som det er tilfældet i de fleste spørgeundersøgelser omkring lystfiskeri, vil der ofte, blandt dem der svarer, være en overrepræsentation af de mest engagerede lystfiskere og dem, der fisker mest. Vi ved ikke i hvilken grad, det påvirker tallene.
Finansiering
Undersøgelsen er finansieret af midler fra EU’s Data Collection Framework samt Fiskeplejens projekt nr. 39122 - Fangstjournalen og menneskelige dimensioner af lystfiskeri.
Af Christian Skov, Hans Jakob Olesen, Casper Gundelund og Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.