DTU Aqua søger fritids- og amatørfiskere, der vil være med til at samle information om fiskene ved de danske kyster og fjorde. Du får stillet gratis fiskeredskaber til rådighed, som du må fiske med ud over dine egne redskaber. NB: Der er ikke længere behov for flere ansøger, da der er fundet tilstrækkelig med nye nøglefiskere.
DTU Aqua (tidligere Danmarks Fiskeriundersøgelser) har siden 2002 samarbejdet med Dansk Fritidsfiskerforbund og Dansk Amatørfiskerforening om at registrere fiskefangster langs danske kyster og fjorde.
Formålet er at få information om fiskene i de kystnære områder og at undersøge, om der sker forandringer i forekomsten af fisk og hvorfor. Oplysningerne kan f.eks. bruges til at finde ud af, om man kan gøre noget for at genoprette naturen og fiskebestandene i et område.
Du får gratis fiskeredskaber
DTU Aqua vil gerne have endnu flere oplysninger om fiskeforekomsterne ved de danske kyster og søger derfor fritids- og amatørfiskere, der har lyst til at bidrage til forskningen ved at være med i den såkaldte ”nøglefisker-ordning”.
Som nøglefisker får du:
- gratis redskaber til låns. Du vælger selv, om du vil have 3 ruser, 3 garn eller begge dele, og du får tilladelse til at fiske med dem ud over de redskaber, du allerede må fiske med. Hvis redskaberne går i stykker eller bliver slidt op, kan du få nye udleveret mod at aflevere de gamle.
- en temperatur-logger til låns. Den måler vandtemperaturen ved bunden, der hvor du fisker.
- en invitation til et årligt møde med forplejning og kørsel betalt, hvor ansatte fra DTU Aqua fortæller om resultater fra fangstregistreringen og andre aktuelle emner.
Hvad kræver det?
Som nøglefisker skal du:
- fiske et bestemt antal gange i samme område med de redskaber, du får stillet til rådighed.
Fisker du med garn, skal du fiske 1-3 gange om måneden - hver måned i året, når vejret tillader det; helst indenfor de første 10 dage af måneden. Fisker du med ruser, skal du fiske op til 5 gange om måneden fra april til november.
- registrere alt, hvad du fanger i garnene eller ruserne. Du får udleveret skemaer, hvor du skal skrive, hvilke og hvor mange fisk du har fanget samt fiskenes længde. Skemaerne skal sendes til DTU Aqua, som betaler portoen.
Du skal ikke registrere, hvad du fanger med dine egne redskaber.
Vil du være med?
Hvis du vil være med, skal du kontakte Vagn Gram, Dansk Amatørfiskerforening, tlf. 62 61 18 00 eller e-mail vgram@stofanet, hvis du er amatørfisker, eller Harry Lorentzen, tlf. 40 20 52 74 eller e-mail formanden@fritidsfiskerforbundet.dk, hvis du er fritidsfisker og oplyse dit navn og adresse.
Disse personer giver oplysningerne videre til DTU Aqua, som sender dig information om fiskeriet og et skema, du skal udfylde med bl.a. fiskenummer, hvilke redskaber du vil fiske med, og hvor du vil fiske.
Når du har sendt skemaet tilbage, søger DTU Aqua tilladelse i Fiskeridirektoratet til, at du må fiske med de ekstra redskaber ud over dine egne – og så kan du gå i gang.
Du kan gå ud af nøglefisker-ordningen, når du vil, men forhåbentlig vil du være med rigtig længe.
Af Josianne Støttrup, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.