Finnestribet ferkvandsulk lever i Skjern Å og den fået sit navn pga. de stribede bugfinner

Finnestribet ferskvandsulk breder sig i tilløb til Skjern Å

torsdag 27 sep 07
Danmarks Fiskeriundersøgelser har netop afsluttet en større undersøgelse i hele Skjern Å-systemet. I den forbindelse fandt man finnestribet ferskvandsulk på langt flere lokaliteter end tidligere.

Finnestribet ferskvandsulk er observeret i flere vandløb end tidligere

Det kunne tyde på at den finnestribet ferskvandsulk (Cottus poecilopus) er i fremgang. Det viser undersøgelser lavet i Skjern Å-systemet igennem en periode på 16 år.

Ulken som naturligt hører til i Skjern Å er ret enestående, da man ikke har kendskab til, at den oprindeligt har levet i andre danske vandløb. Ulken er i dag registreret på rødlisten som en sjælden art.

Danmarks Fiskeriundersøgelser laver hvert 8. år en undersøgelse af ørredbestanden i hele Skjern Å-systemet  og i den forbindelse bliver andre fiskearter også registreret. En netop afsluttet undersøgelse i efteråret 2007 har vist at der er ulke på 50 ud af 247 undersøgte vandløbsstrækninger. Derved er der fundet finnestribet ferskvandsulk på 20 % af de undersøgte lokaliteter, hvilket er mere end en fordobling i forhold til tidligere undersøgelser foretaget i 1991 og 1999.

Ulkene blev især fundet på steder, hvor vandløbsbunden bestod af sten og individ- tætheden var i nogle tilfælde høj. Netop det forhold, at mange vandløb igennem de senere år har gennemgået en restaurering og at der samtidig er fjernet opstemninger, især ved dambrug, kan være årsagen til, at denne unikke art er observeret i flere vandløb end tidligere.

Biologi

Der er tale om en bundfisk med fladt, bredt hoved og som i øvrigt ikke har en svømmeblære. Fiskene kan bliver op til 12,5 cm. De lever i relativt klart, rindende vand med stenet eller sandet bund. Her lever den af bl.a. insektlarver, døgnfluelarver samt æg og yngel af andre fisk. Hannen vogter over de befrugtede æg indtil de klækker. Ulkene kan kønsmodne når de er 1 år gamle.

Udbredelse

Den har et nordligt udbredelsesområde, der strækker sig fra Sibirien i øst til og med Danmark i vest. I Danmark findes den naturligt  i Skjern Å-systemet. Siden midten af 1990’erne er den er dog også observeret få steder i Gudenåen. Baggrunden for at arten nu træffes i Gudenåen skyldes formentlig ulovlige udsætninger.

I dag er finnestribet ferskvandsulk den eneste forekommende ferskvandsulk i Danmark. Tidligere var der en anden type af ulke i Danmark, nemlig hvidfinnet ferskvandsulk, som forekom i Susåen på Sjælland, hvor den formentlig uddøde i 1950’erne.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2007/09/070927_ferskvandsulk_breder_sig
11 MAJ 2025