DTU Aqua undersøger ørredbestandene i Danmark

Planer for fiskepleje 2014

tirsdag 10 dec 13
|

I efteråret 2014 skal "Planer for Fiskepleje" revideres for udvalgte vandsystemer. I praksis betyder det, at nogle foreninger ikke skal udsætte ørredyngel i foråret 2014. For disse foreninger får det den naturlige følge, at de skal indtage en mindre mængde ørredrogn til klækkeriet.

Hvert år undersøger DTU Aqua i samarbejde med lystfiskerforeninger forskellige vandløb. Arbejdet bliver udført for at kunne lave en plan for fiskepleje. I dag foreligger der en plan for stort set alle danske vandløb, som er egnede som levested for ørred. 

DTU Aquas planer indeholder også anbefalinger af, hvor der kan sættes ørreder ud, og har derfor tidligere været kaldet for ”udsætningsplaner”. Fra og med 2011 blev de omdøbt til at hedde ”Planer for fiskepleje”, idet vi ønsker at fremhæve, at man får bedre bestande og en bedre natur ved at forbedre eller genskabe mulighederne for ørredens gydning og opvækst i stedet for 'kun' at sætte fisk ud de steder, hvor ørredens gydeområder er blevet ødelagt.

Det år, hvor planen bliver fornyet, bliver der ikke udsat ørredyngel, da det netop er den naturligt producerede ørredyngel, som er særlig interessant. Forekomsten af naturlig ørredyngel er en indikator på, hvor godt ørredbestanden klarer sig, og det er ikke umiddelbart muligt at skelne mellem naturlig og udsat ørredyngel. 

Det år, hvor planerne revideres, skal der ikke udsættes yngel om foråret. Det er en forudsætning for at vi ved elfiskeri kan undersøge forekomsten af naturligt produceret yngel. I stedet udsættes ½-års fisk på de yngelpositioner, der er nævnt i planen. Udsætningen af ½-års kan ske når vores elfiskeri er slut, og skal ske i en mængde svarende til 1/4 i forhold til det yngelantal, der er opgivet i planen.

Foreninger, der udsætter afkom fra opfiskede moderfisk, får tildelt en rognkvote, svarende til den mængde fisk, som de udsætter ifølge planen. Når planen bliver revideret, udsætter man som nævnt ikke ørredyngel. En mindre udsætningsmængde af yngel kan derfor normalt betyde, at der er brug for mindre rogn.

Umiddelbart efter at undersøgelsen er færdig, kan foreningerne udsætte ½-års-ørreder som erstatning for den mængde ørredyngel, der ikke bliver udsat det forår, hvor vandløbet bliver undersøgt.

Det praktiske omkring udsætningerne er beskrevet i det brev, som de berørte foreninger modtager i forbindelse med revideringen af plan for fiskepleje.

For at foreningerne kan indarbejde dette i opdrætsarbejdet kan DTU Aqua nu meddele navnene på de vandsystemer, hvor man revidere planerne i efteråret 2014. Vandløbene er følgende:   

  • Udsætningsplan for sjællandske vandløb til Kattegat og Øresund
  • Udsætningsplan for tilløb til Køge Bugt
  • Udsætningsplan for Vejle Å
  • Udsætningsplan for Liver Å
  • Udsætningsplan for mindre vandsystemer ml. Bovbjerg Fyr og Ringkøbing
  • Udsætningsplan for mindre vandsystemer ml. Ringkøbing og Varde Å 
  • Udsætningsplan for Simested Å

En mere detaljeret beskrivelse af forløbet bliver sendt til de berørte udsætningsforeninger og kommuner. 

Læs mere om planer for fiskepleje:

 

Af Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer. 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2013/12/2013_12_10_planer_for_fiskepleje_2014
24 APRIL 2024