Sortmundet kutling. Foto Mads Christoffersen

Sortmundet kutling i din radio

torsdag 27 jun 19
|
Kan man fange sortmundet kutling på hornfiskestykker? Det var et af de spørgsmål, som Fisketegn på Radio24Syv søgte svar på i et program om denne nye art.

De seneste år har det været fortalt igen og igen, at den sortmundede kutling er kommet til Danmark, og at den findes i voldsomt store mængder i de områder, hvor den har spredt sig til. Især de kystnære fiskere med faststående redskaber som ruser, fanger fisken i stort antal, og derfor må det da være en smal sag at fange dem på fiskestang også…

Det populære radioprogram på Radio24Syv med det meget passende navn ”Fisketegn” med vært Gordon P. Henriksen har snakket og fisket sig igennem en masse af vores populære fiskearter med forskellige gæster de seneste tre sæsoner. Men sortmundet kutling har aldrig før været målet for deres fisketure.

På DTU Aqua har forskerne de seneste år forsket intenst i denne fisk, og derfra er der kommet en masse viden om fisken. Derfor var det oplagt, at det var denne fisk der skulle fanges, da fiskeplejekonsulent Mads Christoffersen og holdet bag radioprogrammet mødtes i Karrebæk fjord, ét af de områder hvor der findes masser af kutlinger.

Det kunne næsten ikke slå fejl, alt lå lige til at der skulle fanges en masse sortmundede kutlinger, mens der blev sludret om løst og fast, men mest om fisk. Problemet var bare lige, at fiskeri og om man overhovedet fanger noget, aldrig kan planlægges på forhånd. 

Udover at høre om det overhovedet lykkes at fange sortmundet kutling på fiskestang, så bliver du også klogere på, hvilken meget fantastisk øl en PR-porter er, om sortmundet kutling er sort i munden, og hvad du bare skal prøve at spise, hvis du er så heldig at skulle på årets Roskilde festival.

Hør programmet om sortmundet kutling her på Radio24Syv (opdatering: udsendelsen findes ikke længere på hjemmesiden)

Læs om sortmundet kutlings biologi

Se sortmundet kutling på film

De øvrige af programmer af ”Fisketegn” findes ligeledes på Radio24Syvs hjemmeside.

God fornøjelse!

Af Mads Christoffersen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

 
https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=0729ebfb-c845-4b71-b262-4792db970d4e
1 OKTOBER 2022