Skrubbeyngel klar til udsætning. Foto: Mette Schiønning

70.000 små skrubber blev udsat i 2021

mandag 11 okt 21
|

Fra juli til september 2021 blev der udsat 70.000 skrubbeyngel flere forskellige steder i Limfjorden og i Horsens Fjord.

Igen i år er det gennem tæt samarbejde lykkedes lyst- og fritidsfiskere, fiskeriforeninger, Venøsund Fisk og Skaldyr Aps og DTU Aqua at udsætte flere tusinde skrubbeyngel i jyske fjorde og bugter. Udsætningen er en del af et projekt, som er finansieret af fiskeplejemidler og fokuserer på at øge bestandene af marine fisk.

Der benyttes udelukkende lokalt fangede fisk til opdrætsarbejdet. Ved at udsætte fisk, som stammer fra lokale forældrefisk, er håbet, at flere vil overleve og med tiden selv bidrage til at styrke bestanden af skrubber i områderne.

Udsætninger i Limfjorden

I Limfjorden blev der udsat 55.000 skrubbeyngel. De blev udsat i Venø Bugt, Hjarbæk og Skive Fjord, Nibe Bredning og i det østlige Vildsund. Sidstnævnte blev også årets sidste skrubbeudsætning, hvor der blev udsat 10.000 skrubbeyngel ved Vildsundbroen mellem Mors og Thy i forbindelse med et Vild med Vand-arrangementet.

Skrubbeyngel klar til udsætning
Sprællevende skrubbeyngel gøres klar til at blive udsat af de fremmødte gæster i forbindelse med et Vild med Vand-arrangement på Mors. Foto: Mette Schiønning.
 
Udsætninger i Horsens Fjord

Det er nu andet år i træk, at skrubbeyngel udsættes i Horsens Fjord, som fik 15.000 nye tilflyttere i sommer. Opbevaringen af de indfangede skrubber på Horsens Havn i vinter var støttet af kommunerne Odder, Hedensted og Horsens, mens fiskeplejemidlerne finansierede den efterfølgende proces med transport og opvækst hos Venø Fisk og Skaldyr Aps.  

Udsætning i Ebeltoft Vig

I kreds 11 hos Ebeltoft Amatør og Fritidsfiskerforening blev der for 10. år udsat skrubbeyngel i Ebeltoft Vig. Dette projekt er finansieret og drevet af lokale midler og personer med DTU Aqua som rådgiver. Læs mere om projektet og de nye lokaler til skrubbeyngel hos Danske Fritidsfiskere nr. 1-2021

At det kan lade sig gøre ved hjælp af lokal drivkraft kan muligvis inspirere andre til at forsøge sig med udsætninger i deres lokalområde. DTU Aqua rådgiver gerne om dette.

Skrubbeyngel
Skrubberne udsættes typisk, når de er mellem 3 og 6 cm lange. Denne lille fisk vejer 3,5 gram. Foto: Mette Schiønning.

Læs mere

 

Af Mette Schiønning, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/Nyhed?id=%7BEC3FE35E-F8C2-4FB4-860F-4CD9F49C8909%7D
3 DECEMBER 2022