Krabbe fanget i net

Film viser, hvordan fritidsfiskere kan undgå at miste fiskeredskaber på havet

mandag 19 nov 18
|

Clean Nordic Oceans

Clean Nordic Oceans er et netværk, som udveksler viden om og erfaringer med, hvordan man kan reducere effekterne af spøgelsesfiskeri og forurening af havene og øge genbruget fra det kommercielle og rekreative fiskeri.

Netværket er et samarbejde mellem Norge (Fiskeridirektoratet), Sverige (Havs- og vandmyndigheden) og Danmark (DTU Aqua) og finansieres af Nordisk Ministerråd.

Tre korte film fortæller, hvad fritidsfiskere kan gøre for at mindske risikoen for at tabe garn, ruser m.v. Tabte fiskeredskaber kan ligge i havet og fange fisk og andre dyr i lang tid til ingen nytte.

På europæisk plan anslår EU, at tabte fiskeredskaber udgør 27 % af plastaffaldet i havene. Ud over at bidrage til forureningen af havene med plast kan tabte fiskeredskaber fortsætte med at fiske længe efter, at fiskeren har mistet dem. De kan fange både fisk, krebsdyr, fugle og havpattedyr, som sidder fast og dør – uden at blive brugt til noget. Det kaldes spøgelsesfiskeri.

DTU Aqua deltager i et nordisk projekt, Clean Nordic Oceans, der samarbejder om at sætte fokus på tabte fiskeredskaber og indsamle viden om, hvordan problemet kan reduceres. Clean Nordic Oceans har lavet tre korte film, som fortæller, hvad spøgelsesfiskeri er, og hvordan fiskere kan mindske risikoen for at tabe deres garn, og hvordan de kan redde dem i land, hvis uheldet er ude. Filmene er målrettet fritidsfiskere. 

Fra andre lande ved man, at tabte fiskeredskaber kan være et stort problem, men vi kender ikke omfanget i danske farvande. DTU Aqua har lavet et forstudie, der udpeger de områder i de danske farvande, hvor der på grund af fiskeriindsats, havstrømme m.v. vil være størst sandsynlighed for at finde tabte fiskeredskaber fra erhvervsfiskeriet, men det faktiske omfang er ikke opgjort.

Læs om DTU Aquas kortlægning af spøgelsesgarn i danske farvande

Læs slutrapporten

Se videoer om spøgelsesfiskeri, og hvordan man kan undgå det

Videoerne er produceret i Norge af det fællesnordiske netværk Clean Nordic Oceans. Filmene er målrettet fritidsfiskere. 

Hvad er spøgelsesfiskeri?

Hvad kan man gøre, hvis man har mistet et fiskeredskab på havet?

Hvordan kan du nedsætte risikoen for at miste fiskeredskaber?

 

Af Rikke Frandsen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2018/11/film-om-spoegelsesnet?id=448e031e-8386-4000-a373-c2c96cd442f6&utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=2018_11_20_Nyhedsbrev
6 DECEMBER 2024