Torsk og to kutlinger fra dens maveindhold.

Torsk elsker kutlinger

mandag 13 nov 17
|

Kontakt

Mads Christoffersen
Gæst
DTU Aqua
24 65 66 48

Den sortmundede kutling har efterhånden været i de danske farvande nogle år, og en del af rovfiskene har nu lært, at kutlingen er god føde.

Den sortmundede kutling findes i rigelige mængder i store dele af vores sydøstlige landsdele, og i disse områder tager rovfiskene lystigt for sig af retterne. Ikke mindst på Bornholm har torskene fået smag for den sortmundede kutling. Fritidsfiskere på øen fanger torsk, som er i rigtig god stand, og når fiskene renses viser det sig, at maverne som oftest er fulde af kutlinger. 

Fritids- og lystfisker Kim Klausen fra Sandkås fortæller blandt andet, at stort set alle de torsk, han har fanget det seneste stykke tid, har haft store kutlinger i maven. Helt nye undersøgelser fra DTU Aqua har vist at den sortmundede kutling netop her i efterårsperioden vandrer fra de kystnære områder og ud på dybere vand for at overvintre. Her opholder torsken sig også, og det kan være årsagen til, at fiskerne i denne periode ser mange kutlinger i torskenes maver.

De tykke torsk, som fritidsfiskere på Bornholm oplever, står i skærende kontrast til de mange magre torsk, der også findes i Østersøen. Hvorfor der er så store forskelle på de enkelte fisk, vides endnu ikke. Det kunne dog tænkes, at de velnærede torsk opholder sig andre steder end de øvrige torsk.

Se tv om torsk og kutlinger

Naturmagasinet EKKO, som vises på TV2/Bornholm, har taget en snak og en fisketur med fritids- og lystfisker Kim Klausen og snakker også med fiskeplejekonsulent fra DTU Aqua Mads Christoffersen om de mulige positive effekter af, at den sortmundede kutling er kommet til Danmark.

Se programmet EKKO om torsk og sortmundet kutling 
Programmet handler også om andet, bl.a. sommerfuglelarver og fugle

Læs mere om sortmundet kutling

Læs mere om den sortmundede kutling her på fiskepleje.dk

 

Af Mads Christoffersen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

Foto: Marie Møhl, TV2/Bornholm

 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2017/11/torsk-elsker-kutlinger?id=dfa12ed8-96ef-4f97-99e0-a60860274081
28 NOVEMBER 2021