Skrubbe klar til udsætning i Limfjorden.

Flere fjordskrubber til Limfjorden

torsdag 13 aug 15
|
af Mads Ole Christoffersen

Den 15. juli 2015 blev 20.000 små skrubber udsat i Limfjorden. De skal bidrage til at holde bestanden af fjordskrubber ved lige. 

Der var hurtigt drivende hvide skyer på den ellers så smukke blå sommerhimmel, da formand Peder Pedersen fra Virksund og Omegns Fritidsfiskerforening, formand Arne Rusbjerg fra Nordvestjysk Fritidsfiskerforening og marin fiskeplejekonsulent fra DTU Aqua Mads Christoffersen mødtes ved Virksund og Ålbæk den 15. juli 2015 for at sætte 20.000 3-5 cm store skrubber i Limfjorden.

Selvom antallet måske lyder af mange, er det blot én af i alt seks udsætninger, der kommer til at foregå i Limfjorden i 2015. 

”Vi har haft et rigtig godt skrubbeår i år,” forklarer Arne Rusbjerg, som også er ansvarlig for Venø Fish Farm, hvor de små skrubber er blevet opdrættet. ”Der er kommet utroligt meget yngel ud af de strygninger, vi havde i det tidlige forår, og derfor forventer vi egentlig at kunne udsætte i nærheden af 120.000 skrubbeyngel i alt i 2015 i Limfjorden,” fortæller Arne.

Selve udsætningen forløb helt planmæssigt. Alle fiskene så sunde ud, og der blev ikke observeret én eneste død fisk blandt de udsatte fisk. Det var helt tydeligt, at de små fisk var klar over, at de er udsat for rovdyr i form af større fisk og især fugle – de søgte meget hurtigt mod bunden og gemte sig på et øjeblik. 

Flere lokale mødte op til udsætningen og fik sig en rigtig god sommerferieoplevelse – de små flade fisk skabte stor interesse og glæde blandt unge og gamle. 

Forhåbentlig vil fiskene fra nu af få ro til at vokse sig store, så de selv en dag kan bidrage til at holde bestanden af limfjordsskrubber ved lige.

Udsætningen af skrubberne finansieres af indtægterne fra de fisketegn, som lyst- og fritidsfiskere skal indløse. Det er NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, som administrerer pengene og fordeler dem til forskellige formål, herunder udsætning af fisk.

Af Mads Christoffersen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer. 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=beb9777f-54d3-450b-bfdb-8996232f2078
26 APRIL 2024