Eksempel på Floy-tag eller T-bar-mærke

Ser du en stenbider med mærke? Så giv DTU Aqua besked

mandag 10 mar 25
|

Stenbiderfiskeri er forbudt i 2025 på grund af stor usikkerhed om bestandens tilstand. DTU Aqua mærker nu stenbidere for at få mere viden. Fanger du en stenbider med mærke, vil DTU Aqua gerne høre fra dig. 

Både det rekreative fiskeri og erhvervsfiskeriet efter stenbider er lukket i 2025 på baggrund af en markant nedgang i fangsterne og en stor usikkerhed om bestandens tilstand. 

For at få mere viden om bestanden har Landbrugs- og Fiskeristyrelsen givet DTU Aqua tilladelse til at starte et forsøgsfiskeri efter stenbider i Kattegat og Bælthavet fra den 7. marts 2025 i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening. Samtidig indsamles historisk logbogsdata fra fiskefartøjerne. Forsøgsfiskeriet forventes at løbe over cirka to måneder. 

Formålet er at indsamle detaljeret biologisk information om stenbider og at forbedre datakvaliteten og opnå et mere præcist billede af fiskeriindsatsen – alt sammen med henblik på at forbedre den fremtidige forvaltning. 

Mærkning af stenbidere

I forsøgsfiskeriet bliver der taget biologiske prøver af fiskene, bl.a. for at få mere viden om bestandens alderssammensætning og længde-vægt-mål. Desuden bliver stenbiderne mærket med et lille mærke, et såkaldt Floy-tag eller T-bar-mærke, inden de bliver sat tilbage i havet. 

Mærkerne består af et tyndt plastikrør med et unikt identifikationsnummer. De kan være grå, gule eller røde og sidder i fiskens pukkel. Se et eksempel på mærket på biledet øverst på siden. 

Hvad gør du, hvis du fanger en mærket stenbider?

Det er forbudt at fiske målrettet efter stenbidere i 2025. Hvis det alligevel sker, at du fanger en stenbider, og den har et mærke, beder DTU Aqua dig om at gøre følgende: 

  • Hvis fisken er opskyllet og død: Frys den ned, og kontakt DTU Aqua for afhentning. DTU Aqua skal have hele fisken. Udfyld formularen på fiskepleje.dk. Du får en dusør på 100 kr. plus porto for returnering af fisk med mærke.

  • Hvis fisken bliver fanget i fiskeri: Tag et billede af fisken og af mærket (så nummeret er synligt). Genudsæt fisken med mærke. Det er ikke tilladt at lande fisken, heller ikke selvom den er død. Udfyld formularen på fiskepleje.dk. Du får en dusør på 100 kr. for indsendte oplysninger. 

Oplysningerne om, hvor fisken med mærket blev fanget igen, skaber viden om, hvordan stenbidere vandrer, og hvor de opholder sig.

Her foregår forsøgsfiskeriet

Forsøgsfiskeriet foregår kun i Kattegat og Bælthavet. Det skyldes, at fartøjer fra Nordsøen og Skagerrak enten fandt rammerne for forsøgsfiskeriet for begrænsende eller ikke opfyldte de restriktive kriterier, herunder krav om historiske logbogsdata, som var nødvendige for at deltage.

Støttet af Fiskeafgiftsfonden

Projektet støttes af midler fra Fiskeriafgiftsfonden via projektet PRØV-STEN, der bidrager til at drive dele af forsøgsfiskeriet. PRØV-STEN har til formål at udvikle en bedre forvaltningsstrategi for stenbider gennem forbedret biologisk dataindsamling og udvikling af en mere præcis tidsserie for fangst pr. enhed-indsats, også kaldet CPUE. Man skal dog forberede sig på, at der kan gå flere år, før der begynder at være en brugbar tidsserie, som kan anvendes i forvaltningen.

Kontakt
For spørgsmål om projektet eller indrapportering af fangst af mærkede stenbidere, kontakt

Af Ole Henriksen og Thor Carit Andersen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

Læs mere

Om baggrunden for forsøgsfiskeriet

Stenbiderfiskeriet blev lukket for 2025 på baggrund af en markant nedgang i fangster og biomasseindeks over de seneste år. Evalueringer har vist, at stenbiderbestanden er under pres, sandsynligvis som følge af både fiskeri og miljøforandringer, og de historisk lave fangster har skabt usikkerhed om bestandens tilstand.

Den nuværende biologiske rådgivning er baseret på et biomasseindeks fra videnskabelige togter kombineret med rapporterede fangstdata. Den nationale rådgivning for stenbider bygger på en såkaldt datasvag metode. Det betyder, at den nuværende rådgivning er forbundet med større usikkerheder end for mange andre bestande, hvor der foreligger tilstrækkeligt data til at bruge avancerede bestandsmodeller. Derfor anbefales det at styrke datagrundlaget gennem en forbedret fangstrapportering, mere præcise logbogsdata og systematisk biologisk dataindsamling.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=b69856c8-6010-4557-93fb-5d2aa1295d39&fbclid=IwY2xjawI808ZleHRuA2FlbQIxMQABHfFRFc8cCpOWdPt0UYaLRUP4SuEyQ-8QLEeRkX2sfHpNCWw8zPixchQQig_aem_qmT1w220eznLT14NhQIdKw
22 MARTS 2025