Ål

Spiser ålene den invasive sortmundede kutling?

onsdag 17 maj 17

Rør radio om stormundet kutling

I Karrebæk og Dybsø Fjorde vokser ålene usædvanligt hurtigt. Forskere vil nu undersøge, om det skyldes, at ålene spiser løs af de mange sortmundede kutlinger i området 

Der er sjældent at høre noget positivt om den sortmundede kutling, som har invaderet de kystnære områder i den østlige del af Danmark til stor gene for miljøet og ikke mindst fritidsfiskerne. Men måske er de mange sortmundede kutlinger forklaringen på, at ålene i Karrebæk og Dybsø Fjord vokser usædvanligt hurtigt. 

I 2011 og 2012 blev der udsat 75.000 små ål i Karrebæk Fjord med støtte fra fiskeplejemidlerne. Ålene er mærket med et lille såkaldt cw-mærke, som kan registreres med en scanner, og DTU Aqua har siden i samarbejde med lokale fritidsfiskere undersøgt de udsatte åls overlevelse og vækst i området. 

”Allerede et til to år efter udsætningerne var nogle af ålene 40 cm lange, og det er usædvanligt. Det er et tegn på, at der er masser af føde tilstede for ålene, og vi har en formodning om, at ålene spiser løs af de mange sortmundede kutlinger i området,” siger marin fiskeplejekonsulent Mads Christoffersen, DTU Aqua.

DTU Aqua går nu i gang med at undersøge, om formodningen er korrekt, altså om ålene rent faktisk spiser sortmundede kutlinger. Det gøres ved at undersøge maveindholdet af de ål, der fanges i området. Undersøgelsen finansieres af fiskeplejemidlerne.

”Det bliver aldrig ålen, der udrydder kutlingen, men det er fint, hvis ålen bruger en ressource, som vi ikke selv står og skal bruge,” siger Mads Christoffersen. 

 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=%7BFADBF365-A92B-40E8-B47F-FD820E3BE35A%7D
16 APRIL 2024