Lakselus. Foto: Kari Sivertsen©, NINA

Lakselus - Hjælp med at overvåge udbredelsen af lakselus

torsdag 13 jul 17
|
Lakselus er en parasit, som kan sætte sig på fisk i saltvand. Nu er det nemt at indrapportere observationer af lakselus, så man kan hjælpe forskerne med at få overblik over lakselusens udbredelse og mængde.

Regeringen har givet tilladelse til, at der i Kattegat kan etableres nye havbrug med regnbueørreder. Fangstjournalen er et oplagt værktøj til at finde ud af, om antallet af lakselus på havørreder i den forbindelse stiger eller ej. Når man registrerer en fangst af havørred, er der nederst et felt, hvor man skriver nul, hvis fisken ingen lus har eller angiver et antal, når fisken har lus (Se figur). 

Lakselus - forekomst af lakselus kan indrapporteres på Fangstjournalen Lakselus - afspil video og se hvordan man indrapporterer forekomst af lakselus 
 I Fangstjournalen kan du indrapportere observationer omkring din fangst, herunder om fangsten har lakselus.
Videoen viser, hvordan man indrapporterer forekomst af lakselus. Se video

Husk at tage et foto

For at få den bedste dokumentation håber vi samtidig, at I lystfiskere vil tage billeder af lakselusene og ”vedhæfte” disse til fangsten eller fisketuren. På den måde kan du hjælpe med til, at DTU Aqua får indblik i, hvor i landet lakselus optræder og om antallet af lakselus på havørrederne ændrer sig i de kommende år. 

Læs mere om lakselus og se fotos af lakselus

Kom nemt i gang

Du kan finde Fangstjournalen på fangstjournalen.dtu.dk eller hente den gratis som app til din smartphone. Herefter skal du oprette dig som bruger, og så er du i gang.

Du kan læse mere om Fangstjournalen.

Klik på ikonet for at downloade app`en til iPhone eller Android:

Download App - Fangstjournal          Google Play - Fangstjournal -DTU - AppAf Christian Skov og Anders Koed, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/Nyhed?id=%7B3635F518-8ECB-4CC7-AC52-8B53830101E4%7D
24 AUGUST 2019