Ihn fiskesygdommen har angrebet ørreder i dambrug

Fiskesygdommen IHN er fundet i flere jyske dambrug og i en put and take-sø – men kan også være spredt til Fyn og Sjælland

torsdag 10 jun 21
|

Vær opmærksom på regler for flytning af fisk, desinfektion af udstyr m.v.

IHN, som står for Infektiøs hæmatopoietisk nekrose, blev for første gang konstateret i Danmark den 17. maj 2021. Siden har smitten spredt sig, og på den baggrund har Fødevarestyrelsen nu suspenderet Danmarks status som værende fri for IHN.

Sygdommen er konstateret i seks dambrug og en put and take-sø. Alle er beliggende i Jylland, men andre dambrug i Jylland og put and take-søer i både Jylland, Fyn og på Sjælland er også under mistanke for smitte. Status den 9. juni 2021 er, at 28 dambrug og 45 put and take-søer lige nu er under mistanke i Danmark.

IHN-sygdommen skyldes smitte med IHN-virus, som er smitsom for fisk og smitter først og fremmest fisk af laksefamilien og gedder. Andre fiskearter kan også være modtagelige for IHN-virus. Smitte sker enten ved direkte kontakt mellem fisk eller ved indirekte kontakt via vand eller fiskeredskaber. Virus kan smitte i både fersk- og saltvand. IHN-virus smitter ikke mennesker og det er heller ikke farligt for mennesker at spise en fisk, der er smittet.

Lystfiskere skal bidrage til at forebygge smittespredning

IHN-virus spredes gennem vand, ved flytning af inficerede æg og fisk eller ved kontakt med redskaber, der har været i direkte berøring med syge fisk eller vand med syge fisk.

Inden for bestemte restriktionszoner er det forbudt at foretage flytning af fisk, idet flytning af fisk udgør en væsentlig risiko for spredning af fiskesygdomme. Flytning af fisk er derfor underlagt restriktioner i henhold til både national og EU-lovgivning, som har til hensigt at hindre spredning af fiskesygdomme.

Derudover kræver tilstedeværelsen af IHN i Danmark opmærksomhed omkring brug af udstyr, som bliver flyttet imellem vandløb, herunder fiskeudstyr, udstyr til grødeskæring, opsugning af vand fra vandløb, skylning af tanke med vand fra vandløb og mange andre forhold, hvor man er i kontakt med vand og fisk fra vandløb.

Læs Fødevarestyrelsens anbefalinger for desinfektion af fiskegrej og udstyr

Også uden for restriktionszonerne er det en god ide at være forsigtig i øjeblikket

Situationen ændrer sig hurtigt, ofte fra dag til dag, så inden du tager ud at fiske, er det en god ide at checke Fødevarestyrelsens hjemmeside for om der er kommet nye restriktionszoner.

To af de største risikofaktorer er levende agn, f.eks. hvis man fanger en fisk i et vandløb og bruger den eller dele af den som agn i et andet vandløb samt opskæring af smittede fisk, fordi virusudskillelsen vil være stor fra de indre organer. Rens ikke fiskene, før du kommer hjem eller alternativt kun på stedet, hvor fisken er fanget. Udtørring kombineret med varme og sollys kan reducere virusmængden, men udtørring alene er ikke en sikker måde at inaktivere virus.

Vask af fiskegrej med vand og sæbe kan også være med til at forebygge smitte, når man fisker uden for zonerne.

Mere info på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Fødevarestyrelsen er ansvarlig myndighed for håndtering af IHN-fiskesygdommen, og på Fødevarestyrelsens hjemmesideer der opdateret information om både smitteudbrud og håndtering af denne sygdom. Det danske nationale reference laboratorium for fiskesygdomme på DTU Aqua, håndterer alle prøverne som Fødevarestyrelsens dyrlæger udtager fra de mistænkte dambrug.

Her er relevante links fra Fødevarestyrelsen om IHN-problemet:

 

Overvågning af smittespredning i akvakulturanlæg

Her kan du Kontakt Fødevarestyrelsen

 

Hvordan desinficerer man sit fiskeudstyr?

Du skal rengøre og desinficere alt grej, der kan have været i kontakt med fisk eller fiskevand. Det gælder for eksempel stænger, hjul, liner, kroge, spinnere, blink, fluer, vaders og vadestøvler.

Til desinficeringen skal du bruge et godkendt desinfektionsmiddel, og du skal følge brugsanvisningen på desinfektionsmidlet, herunder korrekt dosering af produktet. 

Sådan desinficerer du dit grej:

  1. Skyl og vask dit grej i vandhanevand. 
  2. Bland vandhanevand og desinfektionsmiddel som beskrevet i brugsanvisningen på desinfektionsmidlet. 
  3. Hæld blandingen med vand og desinfektionsmidlet i en egnet beholder. Til fiskestænger kan du fx bruge en tagrende, der er lukket i begge ender. Læg grejet til desinfektion i væsken og lad den virke i den tid, som er angivet i brugsanvisningen.
  4. Afslut desinfektionen ved at skylle efter med vandhanevand.

Når du skal købe desinfektionsmiddel, skal du vælge en type, der virker mod virus.

Kilde Fødevarestyrelsen – juni 2021

Af Finn Sivebæk, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer, Tine M. Iburg og Niels Jørgen Olesen, DTU Aqua. Enhed for Fisk- og Skaldyrsygdomme

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2021/06/ihn-fiskesygdom?utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=2021_06_21
19 APRIL 2024