Trusler mod nyudsatte pighvarrer

 

En sildemåge har problemer med at sluge en fladfisk. Foto: Sune Riis SørensenEn svartbag har problemer med at sluge en fladfisk, men får efter få minutter slugt fisken i ét stykke..

 

Bure uden bund, hvor pighvarrer gik en uges tid inden udsætning for at lære at grave sig ned i sandetBure uden bund, hvor pighvarrerne gik en uges tid inden udsætning, så de kunne lære at grave sig ned i sandet.

For at undersøge, hvordan man sikrer den højest mulige overlevelse for udsatte pighvarrer, har DTU Aqua lavet en række forsøgsudsætninger i Begtrup Vig i Århus Bugt.

Det viste sig, at dødeligheden hos pighvarrene i nogle områder var ganske voldsom i dagene umiddelbart efter udsætningen, fordi mågerne spiste en del af fiskene.

Når pighvarrer er omkring 17 centimeter store, kan mågerne ikke længere sluge dem, men omvendt er så store fisk også dyrere at købe fra opdrættet.

Derfor har biologerne undersøgt, om det er muligt på forhånd at lære fiskene at grave sig ned i bunden, så de gør det med det samme, når de bliver sat ud. Når fiskene graver sig ned i sandet, er de mindre udsat for at blive spist af måger.

Der blev konstrueret nogle bure uden bund, så det var muligt for fiskene at være i direkte kontakt med havbunden. Fiskene gik i disse bure en uges tid inden selve udsætningen og eksperimentet lykkedes. Da fiskene fra burene blev sat ud, var der minimal dødelighed i forhold til de pighvar, der blev udsat direkte fra opdrættet.

Burene bruges så vidt muligt stadig i forbindelse med udsætninger fra land.

Kontakt: Josianne Støttrup, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

 

https://www.fiskepleje.dk/kyst/udsaetning/pighvar/trusler
14 JULI 2020