Børn undersøger ørredbestand i lille bæk

Skolebørn undersøgte ørredens børnehave

torsdag 17 sep 15

Se en videofilm om, hvordan 3. C fra Skibet Skole ved Vejle forleden undersøgte ørredbestanden i en bæk og fangede 132 ørreder på en ganske kort strækning.

I 1991 blev der gravet en ny bæk som en omfartsvej for fisk og smådyr rundt om en dæmning ved Kvak Mølle nær Vejle. Ørrederne flyttede straks ind, og der har lige siden været en stor bestand fra havørredens gydning i de nye gydebanker.

I starten af september havde Vejle Kommunes biolog Klaus Balleby inviteret 3. C fra Skibet Skole med, da han skulle undersøge fiskebestanden. Børnene deltog aktivt og lærte meget om, hvor vigtige de små vandløb er for den danske natur, og at havørreden fra Vejle Fjord ikke kan klare sig uden de små gydebække.

Bækken ved Kvak Mølle er, som de fleste danske ørredvandløb, ret lille og får sit vand fra et opland på knap 5 km2.

Hvorfor er der så mange ørreder ?

”Jeg var med til at lave bækken for 24 år siden, hvor vi anlagde den som en naturlig, god ørredbæk med gydebanker og gode skjul,” siger fiskeplejekonsulent Jan Nielsen fra DTU Aqua. ”Bækken er kun en meter bred, og der er altid flere ørreder for hver meter. Nu har den klaret sig selv i 24 år, så vi har virkelig haft en langvarig, positiv effekt af restaureringen”.Udviklingen i ørredbestanden i Kvak Møllebæk ved Vejle

”Mange mennesker fra ind- og udland har været forbi for at lære, hvordan man kan genskabe gode miljøforhold i vandløb, både politikere, fagfolk og frivillige vandplejefolk. Men i bund og grund er det ikke så svært - man skal blot efterligne forholdene i vores mange gode ørredvandløb med store naturlige bestande”, slutter Jan Nielsen.

Jan Nielsen videofilmede og har produceret en kort film, hvor man også kan se gamle videoklip fra dengang, bækken blev anlagt.

Se videofilmen om skolebørnene ved Kvak Møllebæk ”Ørredbækken ved Kvak Mølle”.

Se videofilmen ”Ørredens gydeområder – vandløbets stryg skaber liv”, hvor Kvak Møllebæk også bliver undersøgt.

Se videofilmen ”Hjælp bækkens ørreder – sådan laver man en gydebanke”.

Download vejledning i, hvordan man laver gydebanker for ørreder.

Læs mere om de små vandløbs betydning for den danske natur.

Af Jan Nielsen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

 

 

 

 

https://www.fiskepleje.dk/Nyheder/2015/09/Skoleboern-undersoegte-oerredens-boernehave?id=1d3b08fe-b012-41e5-bf35-dae83330e31a&utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=
27 SEPTEMBER 2021