Laks med angrebet af sygdom med tydelig vævsskader i hovedet. Fanget i Gudenå i 2019.

Vildlaks ramt af sygdom

torsdag 13 jun 19
|

DTU Aqua arbejder sammen med kolleger i bl.a. Norge for at finde ud af, om laks i flere lande er ramt af samme sygdom. Her kan du læse, hvordan du kan aflevere prøver af syge laks til analyse.

I den seneste tid er der fundet eller fanget flere vildlaks med betydelige skader i form af sår, bl.a. i Norge, Sverige, Skotland, Irland og Danmark. I Danmark er der kun registreret en laks med særlige sygdoms symptomer fra Gudenå, dvs. ikke i andre vandløb.

DTU Aqua arbejder i øjeblikket sammen med kolleger i de andre lande for at finde ud af, om de samme symptomer kan observeres på forskellige lokaliteter, samt om der er tale om en egentlig smitsom sygdom eller om sekundære infektioner efter mekaniske skader fra net, spærringer, lus m.v.

”I første omgang handler det om at få taget prøver af syge fisk og undersøge dem med forskellige mikrobiologiske metoder. Dermed håber vi på, at vi kan få en nærmere forståelse af situationen”, fortæller professor Niels Jørgen Olesen fra DTU Aqua, Enhed for Fiske- og Skaldyrsygdomme.

Bortset fra Gudenå, hvor man må hjemtage alle fangne laks over mindstemålet, så er der særlige regler for de vestjyske vandløb med opgang af laks. Det betyder, at kvotereglerne også gælder ved fangst af eventuelle syge laks. 

Laks med angrebet af sygdom med tydelig vævsskader i hovedet
Foto 1. Syg laks fanget i Gudenå i 2019. Fanger man en syg laks med lignende sår og skader i hoved eller bug så vil myndighederne gerne have oplysninger om laksen og vævsprøver - se mere info i artiklen.

 

Desværre kan man ikke bare fryse fisken ned med henblik på senere undersøgelser. Derfor opfordres lystfiskere eller andre, der støder på syge laks med symptomer tilsvarende dem på billederne, til at få fiskene undersøgt.

”Vi har endnu ikke overblik over problemets eventuelle omfang i Danmark, men vi tager naturligvis den slags sygdomsudviklinger særdeles alvorligt – især, når det viser sig, at der er lignende mulige sygdomsudbrud i andre lande.”, fortæller Niels Jørgen Olesen.

 

Hvis du fanger en syg fisk (ikke dødfundne):

De syge laks der ønskes analyseret skal have de symptomer, der er vist på foto 1. og 2. eller på de billeder, der er vist på websites i Norge og Skotland. Links til disse websites er angivet sidst i denne artikel.

Det er altså laks med helt særlige symptomer, som er i fokus og som er interessante at få diagnosticeret. Symptomerne er større rødmende områder på bug og hoved (foto 2), og store sår i hovedet, bryst eller bug (foto 1).

Sådan håndterer du laksen korrekt inden den videre analyse:

  • Det er vigtigt, at fisken holdes på køl, men uden at den bliver frossen.
  • Efter håndtering husk grundig hånd-, støvle- og tøjvask samt rengøring og desinfektion af alt fiskegrej, der har været i forbindelse med syge fisk. Se her, hvordan man desinficerer.
  • Laks med ”almindelige” mindre skader og manglende skæl forekommer normalt og behøver ikke at blive undersøgt.

Tag billeder af fisken - både hele fisk og nærbilleder og send til både Finn Sivebæk, fs@aqua.dtu.dk og Niels Jørgen Olesen njol@aqua.dtu.dk med oplysninger om fangsted, tidspunkt, art, størrelse m.v.

Da man ikke kan diagnosticere ud fra billeder alene, er det vigtigt, at der også bliver indsendt materiale fra fiskene til laboratorieundersøgelse. Der er 3 muligheder herfor:

  1. Send hele fisken eller evt. kun hovedet ekspres og med kølelegemer til DTU Aqua, Enhed for Fiskesygdomme, Henrik Dams Allé, Bygn 205B, 2800-Kgs. Lyngby att. Seniorrådgiver Tine Iburg med oplysninger om fangststed, tidspunkt, art, kontakt m.v.

Du kan også efter aftale aflevere fisken direkte til et af de følgende to steder, hvor de nævnte personer kan udtage det korrekte materiale til videre undersøgelser:

  1. DCV Randers, Danmarks Center for Vildlaks, Brusgårdsvej 15, 8960 Randers SØ, Tlf.: 86 44 72 98 v./ Adm. Direktør Gert Holdensgaard.
  2. DCV Skjern, Ånumvej 163, 6900 Skjern, Tlf.: 24 40 69 21 v./ Fiskemester Søren Larsen.

Vigtig information om fiskeri og desinficering:

  • Regler for at lande/hjemtage laks er fortsat gældende, også selvom man fanger en syg laks.
  • Regler for laksefiskeri er beskrevet af den sammenslutning, som administrerer laksefiskeriet i de enkelte vandløb. Læs mere om regler og laksekvoter
  • Man bør desinficere fiskeudstyr, når man færdes mellem forskellige lande og mellem forskellige vandløb. Læs Fødevarestyrelsens vejledning

Laks- sygdom
Foto 2. Norsk laks med sygdomspræg på både hoved, bug og hale.
Foto: Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening Halden.


Ungå at sprede fiskesygdomme

Mere info og foto-dokumentation af syge laks i Norge - Jakt & Fiske

Mere info og foto-dokumentation af syge laks i Skotland - Spey Fishery Board

Mere info og foto-dokumentation af syge laks i Skotland - Fiskeries management

Mere info og foto-dokumentation af syge laks i Irland - Inland Fisheries Ireland

Info om sygdom hos laks fra Veterinærinstituttet i Norge

 

Af Niels Jørgen Olesen, Finn Sivebæk og Helle Falborg, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2019/06/laks-sygdom?id=f3cb54e4-6856-45b9-b908-45b41571cbd2&utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=
18 APRIL 2024