Elektrofiskeri efter laks og ørred i et stort vandløb

Udstyr til elektrofiskeri

tirsdag 17 nov 09

EU stiller krav om at apparater til elektrofiskeri skal være CE-mærkede. Dermed opfylder hovedparten af det elfiskeudstyr, der pt. findes i Danmark, ikke lovkravene.

Alle, der anvender elektrofiskeudstyr, herunder personer fra kommuner, miljøcentre, undervisningsinstitutioner, rådgivende konsulenter samt lystfiskere som opfisker moderfisk til opdræt, skal anvende CE-mærket udstyr. 

CE-mærket er beregnet på at sikre brugeren (fiskeren) i forhold til apparatets udførelse og funktion. Derimod siger mærket ikke noget om udstyrets fiskerimæssige effektivitet og påvirkning af fiskene i øvrigt.

DTU Aqua har kun kendskab til to producenter af CE-mærket elfiskeudstyr på det europæiske marked. Den ene producent udbyder alene batteridrevet udstyr. Begge producenter er tyske.

DTU Aqua har forsøgsmæssigt anskaffet 2 forskellige typer generatorbaseret elfiskeudstyr fra den tyske fabrikant Hans Grassl GmbH. Begge typer er CE-mærket og kan findes på hjemmesiden, klik her...

På markedet findes der i dag typer af CE-godkendt elfiskeudstyr (5000 W – 7500 W) som vil kunne dække behov og krav til fiskeri i større vandløb (f.eks. efter laks og ørred) i Danmark. I løbet af vinteren 2009/2010 testes udstyret ved fiskeri efter moderfisk, herefter vil der ske en evaluering af udstyret.

Der findes typer af CE-godkendt elfiskeudstyr på markedet (1300 – 3000 W), som med moderate til store modifikationer, forventes at kunne anvendes til vadefiskeri (f.eks. bestandsanalyse af ørred) i mindre vandløb i Danmark. DTU Aqua undersøger muligheden for, at der udvikles en ensretterboks med de nødvendige sikkerheds anordninger som kan sættes på eksisterende generatorer i Danmark.

DTU Aqua arbejder på, i samarbejde med DCV og producenten, at optimere det eksisterende udbud til det danske marked. Vi arbejder på at problemerne bliver løst i første halvår af 2010, uden der dog er garanti for dette.

Der vil løbende blive informeret om status for processen via nyhedsbreve på Fiskepleje.dk samt på dette web-sites forside hvor der i højre side vil være link til opdateret information omkring CE-mærket udstyr. 

Download "Status på forskellige typer CE-mærket udstyr til elektrofiskeri 2009" (pdf - 0,6 mb)

 

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder om fiskepleje 

 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2009/11/091117_udstyr_til_elektrofiskeri?id=00966e01-cc8a-4808-bab1-04aa652a81c0
19 APRIL 2024