Springende ørredsmolt. Fotograf Bernt Rene

Stor forskel på udsatte ørredsmolts adfærd når de vandrer fra vandløb og ud i havet

fredag 13 jun 14
|
DTU Aqua har undersøgt adfærden hos udsatte ørredsmolt. Undersøgelsen viste meget store forskelle i hvor mange procent af ørrederne, der udvandrede til havet.

For at forbedre lystfiskeriet i de danske vandløb bliver der hvert forår udsat ørreder i mundingen af de vandløb, hvor der er en ringe bestand. Ørrederne er såkaldte ”smolt” i en størrelse på 12-20 cm, hvor de fleste forventes at vandre ud i havet, som det sker i naturlige ørredbestande. De udsatte smolt er produceret på dambrug og er et år gamle.

De smolt, der trækker ud fra vandløbet, æder sig store i de kystnære områder, inden de vender tilbage til vandløbet for at gyde. Både i havet og når de vender tilbage til vandløbene indgår de som fangst i lystfiskeri og fiskeredskaber.

DTU Aqua har undersøgt adfærden hos udsatte ørredsmolt. I undersøgelsen er der anvendt smolt fra forskellige opdrætsanlæg og ørrederne er udsat på forskellige tidspunkter. Undersøgelsen udviste en stor variation i udvandringen på mellem 18 - 78 %. Der var forskel både på hvor mange der udvandrede alt efter hvilket opdrætsanlæg smoltene kom fra samt hvilket tidspunkt de blev udsat. De smolt, der ikke vandrer ud i havet umiddelbart efter udsætningen, må i det store hele betragtes som spildt i fiskerimæssig forstand.

Undersøgelsen tyder på, at det er vigtigt at sikre, at ørrederne er i god stand ved udsætningen. Desuden viser undersøgelsen, at man får det bedste resultat, når man udsætter ørreder i uge 15-18, dvs. fra omkring midten af april til starten af maj.

Undersøgelsen har resulteret i, at man fremover fokuserer mere på kvaliteten af de smolt, der bliver opdrættet til udsætning i vandløb. Formålet er at sikre, at de udsatte dambrugssmolt i videst omfang opfører sig som de smolt, der naturligt bliver produceret i vandløb.

Læs hele undersøgelsen om migrationsadfærd hos udsatte ørredsmolt

Af Peter Geertz-Hansen, Anders Koed og Kim Aarestrup DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer

Udsætning af ørreder

Antallet af ørreder, der bliver udsat som såkaldte mundingssmolt nær vandløbets udmunding i havet, er afstemt med størrelsen på vandløbet og den ørredbestand, der eventuelt allerede lever i vandløbet. Princippet er, at der maksimalt udsættes så mange smolt, som vandsystemet ville kunne producere naturligt.

Der blev i 2013 udsat 950.000 stk. ørredsmolt i mundingen af udvalgte vandløb med en samlet værdi på omkring 3 millioner kr. 

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/nyhed?id=77bc3840-7f76-4e5f-a860-fdb088950204
20 APRIL 2024