Lyttebøjer til 3D positionering af laksesmolt i sø

Præcis 3D-overvågning af ørred- og laksesmolt

mandag 22 jun 15
|

DTU Aqua udvikler i samarbejde med Norsk Institut for Naturforskning ny teknologi med meget små sendere, der gør det muligt at sige præcist, hvor små fisk opholder sig i vandet. Hidtil har teknologien kun kunne bruges på større fisk.

I samarbejde med kollegaer fra Norsk Institut for Naturforskning (NINA) udvikler forskere ved DTU Aqua et nyt system til såkaldt præcis tredimensionel positionering af små fisk. Systemet, som anvender små lydsendere og lyttebøjer, kan give nyttig viden om, hvor fritsvømmende fisk vælger at opholde sig i vandet, fx i en sø eller foran et vandindtag til et kraftværk.

Lyttebøjerne, som er kabelfrie, registrerer automatisk signalerne fra de små sendere, der er opereret ind i fiskene. Forskellene i tid for lyttebøjernes modtagelse af senderens signal kan bruges til at beregne fiskens position i vandet og derved kan man registrere adfærden uden aktivt at skulle sejle rundt og pejle fiskene. Derved kan man registrere adfærden uden aktivt, at skulle sejle rundt og pejle fiskene.


I første omgang bliver det nye system brugt til at belyse, hvordan laksesmolt i den sydnorske Mandalselv opfører sig, når de nærmer sig et indtag til et vandkraftværk. Håbet er, at den viden kan anvendes til at sikre bedre passageforhold for smoltene og dermed bedre fiskeri efter store laks, når smoltene vender tilbage til elven.


Læs mere om hvordan det lykkedes med stor nøjagtighed, at registrere laksens placering i tre dimensioner.

Projektet er beskrevet i rapporten "Automatisk posisjonering av akustisk merket smolt i tre dimensjoner"

Akustiske sendere
Akustiske sendere udsender kodede lydsignaler, som bliver opfanget når fiskene er i nærheden af en lyttestation. Lyttestationen er placeret under vandoverfladen.

De akustiske sendere har forskellige størrelser og de bliver anvendt på række forskellige fiskearter. Senderne repræsenterer en teknologi som giver ny og værdifuld viden om adfærd hos fisk
De akustiske sendere har forskellige størrelser og bliver anvendt på forskellige fiskearter. Senderne repræsenterer en teknologi, som giver ny og værdifuld viden om adfærd hos fisk.  

Af Henrik Baktoft og Kim Aarestrup, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2015/06/hvor-er-fiskene-i-en-soe?id=87eee334-dd22-448e-a8cb-2656fca0d6fc&utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=
19 APRIL 2024